Новини
Інтерв'ю

Сергій Мандзій: «Новостворені громади повинні стати спроможними та успішними»

На Хмельниччині активно відбувається будівництво доріг, шкіл та садочків. Нові громади мають можливість керувати своїм майном та самостійно розпоряджатись заробленими коштами, залучати інвесторів та створювати нові робочі місця.

Детальніше про нові зміни в об’єднаних територіальних громадах та розв’язання ключових проблем на Хмельниччині розповідає голова Хмельницької обласної організації політичної партії «Слуга Народу» Сергій Мандзій.

Як Ви оцінюєте ефективність об’єднання громад та створення нових у Хмельницькій області?

У жовтні минулого року завершився процес децентралізації, були обрані нові голови ОТГ та депутатський корпус. На сьогодні, вони мають більше можливостей, більше коштів на місцях та, звісно ж, більше відповідальності перед громадою. Майже усі питання вирішують на місцях, без втручання центральної влади. Загалом перші 3-4 місяці роботи були організаційними, тому важко давати об’єктивну оцінку, але вже маємо перші результати. Громади сформували своєї бюджети, заклали туди кошти на реконструкції старих клубів, стадіонів, інших об’єктів комунальної власності, що були передані на баланси громад. Попереду багато роботи, тому наше завдання – допомогти новообраним головам ОТГ створити потужні та успішні громади.

На цьому реформування ОТГ завершено? Чи плануються надалі законопроєкти, які допомагатимуть громадам?

Звичайно ж, усе зразу передбачити неможливо. Коли ми створюємо щось нове, то багато чого доводиться враховувати вже в процесі. Те саме стосується і громад. Потрібно законодавчо врегулювати ще багато нюансів, аби управління на місцях було ефективнішим. Наша партія ставить за мету побудувати «Країну заможних людей». А отже, найближчим часом місцеву владу чекають зміни, які допоможуть наблизити цю мету. Ми плануємо надати громадам право отримувати 10% коштів від приватизації об’єктів державної власності, які знаходяться на їх території. Відповідний законопроєкт уже зареєстрований в парламенті. Таким чином, місцева влада стане локомотивом у питанні приватизації. Громади будуть зацікавлені не лише отримати 10% від приватизації, а й залучити в населений пункт інвесторів. Також ми плануємо збільшити дотації на медичну галузь. В ході медичної реформи виникла ситуація, за якої витрати на комунальні послуги медичних закладів не входять до вартості пакетів медичних послуг Національної служби здоров’я України. Ці платежі лягли на місцеві бюджети, й для них це серйозний тягар. Щоб розв’язати цю проблему, ми пропонуємо спрямувати громадам додаткову медичну дотацію на покриття комунальних платежів.

Яким Ви бачите ідеальне ОТГ на Хмельниччині?

Як на мене, ідеальне життя в ОТГ – це поєднання кількох складових. Заможний житель, який має достойну роботу неподалік від будинку і заробляє не просто на хліб, а може дозволити собі відпочинок – похід у кіно, кафе, поїздку до моря.

Щодо проблем в області – які з них уже вдалося вирішити, а які ще потребують зусиль?

Як і скрізь, проблем на Хмельниччині не бракує. Серед пріоритетів – потреби медичних закладів. Адже аварійні й будівлі лікарень, застаріле діагностичне обладнання – це, на жаль, реалії нашого життя. Особливо гостро ми це відчули в період пандемії. За минулий рік вдалося змогли розпочати реконструкції приймальних відділень у лікарнях районних центрах, що дозволить якісніше надавати медичні послуги.

Ще однією важливою проблемою є дороги місцевого значення, які знаходяться в украй незадовільному стані, відповідно, люди не можуть нормально доїхати до роботи. Що вже казати про швидку допомогу, яка має вчасно приїхати на виклик? За програмою Президента України «Велике будівництво» торік було збудовано велику кількість кілометрів доріг як державного, так і місцевого значення. Але в масштабах області цього замало. Тому ми разом з депутатським складом Верховної Ради, головою Хмельницької ОДА та депутатами місцевих рад спільно будемо розв’язувати цю проблему. Загалом отримуємо велику кількість звернень.

Це стосується як елементарних речей – допомоги з придбанням, приміром, антисептиків чи масок, до розв’язання питань доріг або ж реконструкції шкіл. Намагаємось оперативно реагувати, але дуже важко вирішити все й одразу, коли за останні 30 років майже нічого не робилось і не будувалось.

Пане Сергію, що зробила партія «Слуга Народу» для пересічного жителя Хмельницької області за той період, відколи вона при владі?

У нас є реальні досягнення, які дають змогу нашим землякам почуватися краще. В період локдауну ми забезпечили людей, які постраждали від карантинних обмежень, разовими виплатами в розмірі 8000 гривень. Попри складну економічну ситуацію, нам вдалося підвищити пенсії та провести їх індексацію. Україна отримала позитивний платіжний баланс на кінець року – плюс 2 млрд доларів. Економіка поступово відновлюється після коронакризи. Починаючи з 2019 року, було збудовано велику кількість інфраструктурних об’єктів на Хмельниччині: дороги, пам’ятки культури, стадіони, садочки тощо. Попереду ще багато роботи, яку ми повинні реалізувати.

Автор: Адміністратор сайту

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter