Новини
Екологія

Хмельницьким комунальникам сміттєзвалище приносить і дохід, і збиток

Хмельницькі комунальники за три роки заробили на видобутку газу понад 4 мільйони гривень. А от втратити можуть набагато більше, оскільки, за підрахунками екологів, завдана роботою сміттєвого полігону навколишньому середовищу шкода оцінена у майже 55 мільйонів.

Полігон і заробіток

Понад три роки на хмельницькому сміттєзвалищі працює комплекс з дегазації, встановлений інвесторами. Принцип роботи комплексу такий. По всій території полігону, який займає 9 гектарів, розмістили 80 свердловин, глибиною 9 метрів кожна. Завдяки їм вдається добувати небезпечні звалищні гази та перетворювати їх на електроенергію.

За понад три роки роботи комплексу вдалося здобути 400 метрів кубічних метану та супутніх елементів, та генерувати 9 мільйонів 400 тисяч кіловат/годин електроенергії.За словами фахівців, це чимало. Такою кількістю кіловат можна протягом дня забезпечувати електроенергією весь обласний центр.

Крім того, 13% прибутку інвестор віддає комунальному підприємству “Спецкомунтранс”. Від початку роботи комплексу ця сума склала майже 4,5 мільйона гривень.

Детальніше – у сюжеті МТРК Місто

Полігон і збиток

Ще в лютому екологи встановили, КП “Спецкомунтранс” неналежно дбає про те, аби під час експлуатації сміттєвого полігону шкідливі речовини не потрапляли у поверхневі води струмків та ставків на території обласного центру. Так, було виявлено, що у струмок без назви, який впадає у Південний Буг та у ставок у мікрорайоні Озерна потрапили фільтрати. Це, своєю чергою, призвело до забруднення води.

Минулого року інспектори-екологи також встановлювали факт витікання фільтрату за межі сміттєзвалища та стікання його по рельєфу. За результатами проведених досліджень у пробах води виявили важкі метали (мідь, цинк, нікель, свинець, марганець та хром), що свідчить про забруднення водойми.

Загалом збитки, завдані «Спецкомунтрансом», за підрахунками екологів становлять 54 607 679 гривень.

Матеріали по справі забруднення навколишнього середовища направлені до поліції для притягнення винних осіб до відповідальності.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter