Новини
Інтерв'ю

Оксана Бочкарьова: «У питанні вакцинації довіряйте лікарям, а не політикам»

Дотримуватися епідемічних заходів – носити маску, мити руки, уникати скупчень людей – таке правило актуальне й нині, поки в Україні триває пандемія COVID-19. Це варто робити зараз, аби потім не опинитися в лікарні під маскою з киснем. На цьому наголошує головна лікарка Хмельницького обласного госпіталю ветеранів війни та голова фракції «Слуга Народу» в Хмельницькій обласній раді Оксана Бочкарьова.

Вона також закликає не вірити фейкам про щеплення, а бути відповідальними, адже саме вакцинація – найважливіший крок до подолання епідемії.

Нещодавно ваш заклад перепрофілювали. Тепер це медична установа, яка приймає хворих на COVID-19. З якими проблемами найчастіше доводиться стикатися?

Щодня ми боремося за життя наших пацієнтів, ця недуга безжальна до всіх. Найбільшим викликом для нас стала ситуація, коли в закладі майже закінчився кисень. Це могло призвести до смертей пацієнтів. Необхідно було швидко реагувати, аби отримати кисень миттєво й зберегти життя. Значна заслуга голови Хмельницької обласної адміністрації Сергія Гамалія, депутатки від політичної партії «Слуга Народу» Олени Копанчук, мецената Олександра Гереги та гендиректора ПАТ «Запоріжсталь» Олександра Мироненка в оперативному розв’язанні питання. Завдяки їхній допомозі ми змогли отримати 40 тонн кисню для хворих нашої області. На сьогодні ситуація стабілізувалася.

Наприкінці березня ви отримали щеплення проти COVID-19. Розкажіть, чи були якісь побічні реакції?

Особисто в мене не було ніяких побічних реакцій, але відомо, що у деяких є підвищення температури. Підвищення температури – це очікувана реакція, яка може виникнути після будь-якого щеплення. Тож саме так було і в мене. Наступного дня підвищилася температура, але загалом самопочуття було в нормі. Вакцинація – це важливий крок до подолання COVID-19. Не забуваймо, що саме вакцинація дозволила долати багато епідемій. І коронавірус – не виняток.  

Деякі політики розповідають про «неякісну вакцину», про летальні наслідки від неї. Що ви думаєте з приводу цього?

Мені прикро бачити, коли політики піаряться на питаннях вакцинації та подолання коронавірусу. Цим напрямом повинні опікуватися лише лікарі й медичні спеціалісти. Бо дискредитувати когось і заробити на цьому політичні бали легко, а от як потім рятувати людей, яких переконали, що нам дали неякісні вакцини, невідомо. Тому закликаю всіх політиків відповідально ставитися до цього й зважати на наслідки свого політичного піару. Громадян же прошу перевіряти інформацію, довіряти офіційним джерелам і медикам.

Як вакцинуватися тим, хто хоче це зробити? Кому слід робити щеплення насамперед?

Міністерство охорони здоров’я має національний план вакцинації проти COVID-19, відповідно до якого спершу проводилися щеплення лікарям, військовим. Далі  заплановано вакцинувати людей похилого віку й тих, що мають супутні захворювання. Записатися до листа очікування вакцинації можна через портал «Дія» чи за телефоном гарячої лінії МОЗ: 0-800-60-20-19. Потрібно вказати місце отримання вакцини, сферу діяльності та очікувати на запрошення отримати щеплення. Важливо правильно й точно вказати свої дані, щоб не було затримок.

Які поради можете дати людям, які ще не вакцинувалися?

Правила всім відомі: носити маску, користуватись антисептиком та мити руки. Я розумію, що всі вже втомилися від цього, є люди, які взагалі нехтують цими правилами. Але потім, на жаль, я часто бачу їх під масками з киснем. Тому дотримуйтеся правил, аби потім не потрапити на лікарняне ліжко.

Чи допомагає місцева влада боротися з пандемією?

Місцева влада зробила головний крок – зупинила стрімке поширення епідемії, запровадивши жорсткі карантинні заходи. У результаті маємо зменшення кількості хворих навіть у нашому закладі.

Автор: Адміністратор сайту

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter