Новини
Події

У Хмельницькому за участі голови ВРУ відкрили новий реперфузійний центр

Дмитро Разумков вдруге завітав на Хмельниччину, аби взяти участь у знаковій для області події – відкритті після реконструкції на базі КНП «Хмельницький обласний серцево-судинний центр» нового реперфузійного відділення.

У Хмельницькій області, як і в Україні в цілому, питома вага причин смертності від захворювань системи кровообігу займає перше місце і сягає майже 70%. З огляду на це у кінці 2017 року у Хмельницькому почали реконструкцію будівлі колишнього кардіоцентру. За три роки вдалося створити сучасний медичний заклад, який відповідає європейськими стандартами і подібних якому в Україні є лише декілька.

Загалом на реконструкцію та будівельно-монтажні роботи спрямували понад 30 мільйонів гривень з обласного бюджету та понад 36 мільйонів – з державного. Наразі потреба у додатковому фінансуванні першого пускового комплексу становить ще майже 36 млн гривень, повідомляють у Хмельницькій обласній раді.

Планується у закладі і реалізація проєкту другої черги реконструкції, очікувана вартість якої за попередніми підрахунками становить 300 мільйонів. Вона передбачає будівництво з використанням новітніх будівельних технологій, тепло- та енергоощадного електрозбереження, а також матеріально-технічне оснащення об’єкта. Окрім того, заклад гостро потребує забезпечення спеціалізованим автотранспортом (реанімобілем) для доставки пацієнтів з гострим коронарним синдромом.

“Нюанси є, але вони не суттєві”

За останній рік в Україні почала працювати трансплантологія. І цей центр також буде проводити такі операції. Держава їх буде фінансувати, він включений в пілотний проєкт. Це, з одного боку, розвиток, можливість долучитися до важливої програми, а також можливість отримати кошти, які потім підуть на підтримку тих пацієнтів, які тут проходять лікування, – зазначив на відкритті реперфузійного центру Дмитро Разумков.

Також він додав, що в середньому протягом року у Хмельницькому серцево-судинному центрі лікарі повертають до життя близько 4 тисяч хворих лікарі, ще близько 47 тисяч отримують тут консультативну допомогу.

Багато нового обладнання, якісний ремонт. Як завжди, є певні нюанси, але з цим можна змиритися, враховуючи те, що це не нова будівля, а та, яка проходила реставрацію. Ну, і будівельників наших ви теж знаєте, – прокоментував Дмитро Разумков, розповідаючи про те, що встиг побачити у медичному закладі.

Як повідомляють у пресслужбі Хмельницької облради, у реконструйованому корпусі новоствореного центру розташовані сучасні відділення інвазивної кардіології та інтервенційної радіології №1, амбулаторно-поліклінічне відділення, операційний блок, кабінети ультразвукової та функціональної діагностики, які прийматимуть пацієнтів зі всієї області з гострими станами в кардіології та надаватимуть високоспеціалізовану консультативну амбулаторну допомогу третього рівня.

Реперфузійний центр також оснащений кисневою станцією, яка автономно забезпечує заклад медичним киснем та стисненим повітрям. Після реконструкції тут повністю оновлено всі мережі – водопостачання, каналізація, опалення, приточно-витяжна вентиляція із кондиціонуванням та очищенням повітря, електромережі із високопродуктивним дизель-генератором.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter