Новини
Екологія

У Хмельницькому зрізали понад два десятки старих дерев, щоб висадити нові

На перехресті вулиць Прибузька та Свободи у Хмельницькому видалили високі дерева. Виконавці робіт тоді ж запевнили: ріжуть насадження, бо вони аварійні, найняв їх забудовник, а дозвіл дали у міській раді. Щоправда, згодом з’ясувалося: більш ніж половина зрізаних дерев аварійними не були.

За живі дерева доведеться заплатити

Наявність дозволу підтверджують в управління інфраструктури Хмельницької міської ради. Мовляв, відповідальний за будівництво житлового комплексу “Спортсіті” заявник на початку квітня звернувся з проханням  про видалення дерев. Звернення погодили з умовою: на цьому місці до кінця 2021 року він має облаштувати  сквер загального користування.

Знесені 24 тополі. Серед них 14 живі, решта – аварійні.  За живі дерева виконавець сплатив відшкодування – 90 тисяч гривень у міський бюджет. Замість цих дерев, згідно із погодженою управлінням комунальної інфраструктури схемою озеленення, створять нову зону відпочинку з доріжками, лавочками, новими насадженнями. Це буде територія загального користування. Всі хащі приберуть, канал ошляхетнять, – прокоментував начальник управління комунальної інфраструктури Василь Кабальський.

За словами посадовця, до комісії, яка схвалювала заявку, входили представники управлінь міської ради – комунальної інфраструктури і з питань екології та контролю за благоустроєм. А також – фахівці Держекоінспекції та комунального підприємства  по зеленому будівництву і благоустрою міста. Спочатку заявник погодив схему благоустрою. Під цю схему йому і надали дозвіл на видалення дерев.

В управлінні з питань екології та контролю за благоустроєм кажуть: відновлювальна вартість дійсно сплачується лише за живі дерева. Щоб дізнатися стан дерева, потрібно просвердлити у стовбурі отвір. Раніше представники управління виступали проти зведення на Прибузькій багатоповерхового житлового комплексу. У 2016 році забудовник, розчищаючи майданчик,  вже зніс дерева та кущі на цій території та має згодом сплатити за них відновлювальну вартість.

Там понад 300 тисяч нарахувань за знесені дерева. За законодавством вони сплачують відновлювальну вартість за мінусом озеленення, яке вони зроблять. Таке рішення прийняли на державному рівні у Законі “Про містобудівну діяльність”. Ми не раз зверталися, щоб перед видачею містобудівних умов був спочатку акт обстеження. Бо досить багато дерев таким чином зносять. І відновлювальну вартість вже не можна потім взяти, оскільки або вночі зрізають, або не помітно. Мені відповідали, що законодавством це не передбачено, – пояснює заступниця начальника управління з питань екології та контролю за благоустроєм міста Інна Куцка.

Від рекреаційної зони – до житлової забудови

Отже, відшкодування за знесені у 2016 році дерева забудовник повинен сплатити  лише після спорудження комплексу. Нагадаємо, історія “Спортсіті” почалася ще у 2013 році, коли одне з місцевих підприємств – ТОВ «ТЦ «Прибузький» – на земельному аукціоні отримало право оренди ділянки для будівництва об’єкту спортивно-оздоровчого призначення. Протягом 2016-2017 років міська рада відмовлялася продовжувати договір оренди товариству, пояснюючи: замовник почав зводити об’єкт, який не відповідає цільовому призначенню ділянки.

Проте наприкінці 2017 року Господарський суд області таки зобов’язав хмельницьких владців продовжити оренду, оскільки за таке рішення влітку 2015 проголосували депутати попереднього скликання. Зведення багатоповерхової споруди на понад 600 квартир, хоч і повільними темпами, але продовжилося. За оновленими у 2015 році містобудівними умовами та обмеженнями зараз забудовується 60 відсотків ділянки. Хоча спочатку під забудову планувалася вдвічі менша територія.

У жовтні 2019 року на черговій сесії хмельницькі депутати проголосували за зміну цільового призначення земельної ділянки у середмісті за адресою Прибузька, 5/1. До того моменту ця місцевість офіційно вважалася землями рекреаційного призначення  з можливістю зведення там лише об’єктів фізичної культури та спорту. Рішення місцевих обранців надало ділянці статусу  «землі житлової та громадської забудови».

Автор: Світлана Русіна

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter