Новини
Культура

У Хмельницькому за 200 тисяч ремонтуватимуть сходи кінотеатру

Одна із найстаріших споруд обласного центру, що належить до сфери культури, потребує реставрації, а відтак – чималих капіталовкладень. На ремонт сходів, розташованих із тильного боку кінотеатру ім. Т. Шевченка з бюджету Хмельницького виділили 200 тисяч гривень. Ще 100 – спрямували на розробку проєктно-кошторисної документації, необхідної, аби відновити один із залів.

Кінотеатр у центрі Хмельницького, колишній “Чкальник” капітально не ремонтувався мінімум півсотні років. Навколо цієї мистецької споруди у центрі міста зазвичай багатолюдно. На пішохідній Проскурівській перед кінотеатром розгортаються ярмарки, проходять фестивалі, спортивні та культурні заходи. Сквер імені Тараса Шевченка влітку, пізньої весни та ранньої осені – улюблене місце відпочинку хмельничан. На майданчику неподалік теплої пори влаштовують вечори відпочинку для пенсіонерів. Словом, навколо кінотеатру завжди вирує життя. Сам же він наразі чи то виживає, чи то доживає.

Минулого року кінотеатр відзначив 80-річчя. За словами виконуючої обов’язки директора кінотеатру Марини Олійник, саме це стало поштовхом для того, аби “почати думати про якусь концепцію розвитку для цього приміщення”.

“Можна придумати щось корисне”

Наразі потребує ремонту колишня мала зала кінотеатру площею понад 300 квадратних метрів, яка не використовується не лише за призначенням, а й взагалі ніяк уже з десяток років.

За словами очільниці закладу, для цього, давно порожнього приміщення, “можна придумати безліч завдань, як бути корисним для громади”. Щоправда, які саме завдання можна придумати – керівниця кінотеатру конкретизувати не змогла:

Це буде якісне використання площі в центрі, що приверне увагу до самого кінотеатру, від чого він буде функціонувати краще. Можливо, тут буде якийсь арт-простір чи мистецький простір, там, де будуть проводитися різного роду зібрання чи якісь зустрічі…

На розробку проєктно-кошторисної документації реставрації цього залу, за словами начальника управління культури і туризму Хмельницької міської ради Артема Ромасюкова, з міського бюджету виділили 100 тисяч гривень.

“Зима їх трошки потрощила”

Три роки тому для кінотеатру придумали нову концепцію. За задумом архітекторів, виглядати споруда у центрі міста, яка наразі є об’єктом культурної спадщини, повинна була б так.

Наразі ж тильна сторона споруди виглядає так.

Неозброєним оком видно, що негайного втручання майстрів тут потребують не лише сходи.

Їх мають відновити в первісному вигляді. Вони мали б досить гарний вигляд, якби були справні. На жаль, ця зима була морозна і вона трішки потрощила їх, там пообпадало більшість колон, – прокоментувала Марина Олійник.

Саме на поточний ремонт сходів, які є аварійними, за словами Артема Ромасюкова, з міського бюджету виділили 200 тисяч гривень. Проте перш ніж ремонтувати, доведеться пройти низку бюрократичних процедур, необхідних у випадку, коли йдеться про бюджетні кошти. Тож наразі, за словами очільника управління культури, триває робота з проектантами.

За інформацією Суспільне Поділля

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм, у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter