Новини
Суспільство

На Хмельниччині депутат облради власноруч трощив пам’ятник Сталіну

Не вказавши точного місця, де знайшли погруддя радянського вождя, обласний обранець завуальовано звинуватив мешканців Деражні в ідолопоклонстві та створенні культу особистості. Знищення кам’яного погруддя, яке показово відбулося 9 травня, не всі подоляни сприйняли схвально.

Про чергову декомунізовану пам’ятку радянської епохи днями написали на своїх сторінках у Фейсбук декілька активістів та посадовців Хмельницького. Так, повідомили новину на сторінці політичної партії “Команда Симчишина”, не акцентуючи, щоправда, точного місця, де знайшли погруддя.

Сьогодні було ліквідовано пам’ятник ката українського народу – сталіну, діяннями якого було знищено: десятки мільйонів людей в лагерях смерті, голодоморами, психіатричними лікарнями та іншим терором. Архітектурний об‘єкт тирана, котрий здійснював злочини проти людства, знаходився на території м. Деражня, – йдеться у повідомленні.

Активну участь у процесі “декомунізації” взяв депутат Хмельницької обласної ради Віктор Бурлик, який вже не вперше використовує важкий предмет (типу кувалди або молота) в якості “вирішального аргументу”. У себе на сторінці у Фейсбук голова постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики, освіти, науки, культури, релігії, молоді та спорту виклав не просто фото з місця “ліквідації” бюсту, а цілий відеоролик.

А в коментарі одному з місцевих ЗМІ зазначив, що “пам’ятник був розташований на території одного з комунальних підприємств Деражні”, і це було “так зване місце “паломництва” комуністів”.

Нагадаємо, у квітні у двох селах Хмельниччини ліквідували пам’ятники Леніну, причому в одному з них погруддя “вождя світового пролетаріату” від лютого чекало комунальників, які мали би його демонтувати. Проте бажаючих допомогти у ліквідації серед борців зі свідченнями тоталітарного режиму за декілька місяців не знайшлося. А от випадково знайдений напередодні знакової дати – 9 травня – бюст Сталіна, схоже, нагодився дуже вчасно, аби влаштувати перформенс.

“Руйнувати – не створювати”

Найпалкіші дискусії традиційно розгорнулися під дописом відомого хмельницького борця зі свідченнями комуністичної епохи Андрія Попика. Він також, як і обласний депутат, зазначив, що:

Шок! Як виявляється, пам’ятник стояв на території одного з комунальних підприємств в Деражні. Силами патріотичної молоді, пам’ятка катові, яку так пильно зберігала деражнянська вата пішов у небуття.

У коментарях під дописом одностайності немає. Частина коментаторів підтримує акцію, проведену у Деражні, проте більшість засуджує.

Вибачте, а кому від цього стало легше? Пацанам в руках легше? Розім’ялися? Сталіну зробили зле? Чи може якомусь ворогу України стало зле? Так продайте це якомусь аукціоні! Такого типу колекціонери теж десь є.

Наприклад в Латвії всі ці псевдо пам’ятки зібрали в одному місці як нагадування і розуміння що ніколи більше! Чомусь в Польщі Освенцим не зруйнували, а зберегли як свідчення трагедії.

Взагалі не розумію, навіщо ламати пам‘ятники? Приліпили табличку, що тиран і ублюдок і виставили в спец місці, щоб усі розуміли хто це. Гітлер теж книги палив.

Я думаю він не останній, а показово «начальник» вирішив попіаритись.

Пропонували у коментарях і варіанти, як можна було використати з розтрощений бюст.

Руйнувати – НЕ створювати! Пропонував створити «Парк Радянського періоду» на території музею Островського (м. Шепетівка) звести туди всіх Ленінів і Сталінів та возити туди закордоні екскурсії показувати вождів тоталітарного часу та заробляти кошти

Зробити в музеї постамент стилізувавши під облізлий совєцкий постамент (крізь облуплену цементну шубу виглядає цегла. Зверху втулити боввана з під якого витікає червона фарба як кров. Позаду – велика панорама концтабору вздовж якої натянуто кілька рядів іржавого колючого дроту. Поверх панорами в рамочках менші світлини з найбільш жахливими злочинами комуністів. Все разом – розповідь про злочини комуняк. Це матиме довготривалий виховний та освітній ефект. А про те як пацани розгатили знайдений в кущах бюст за кілька днів забудуть.

Дивно, чому євреї досі піраміди не розбомбили, як символ поневолення? Можна було б прилаштувати бюст до якоїсь музейної експозиції про голодомор разом із офіційними пропагандистськими матеріалами. Вже була б користь. Але чого не зробиш на емоціях заради патріотичного постику у фейсбуці на 9 травня…

Прийшли християни – зруйнувати капища, набудували церкви. Прийшли комуністи – зруйнували церкви, понаставили пам’ятників. Тепер – руйнуємо пам’ятники… Бачите щось спільне? Йде руйнація пам’яті минулого. Забудемо минуле, легше заковтнемо нову “ідею”…. Людина, яка не пам’ятає свій ланцюжок свого минулого – знахідка для маніпуляторів.А минуле буває різним – героїчним або нікчемним, але його треба пам’ятати, щоб не повторювати помилок.

Спростували у коментарях інформацію про те, що про знищений пам’ятник дбали та ходили до нього “з паломництвом”.

Стояв він на КНС (каналізаційно-насосна станція), там вонючий відстійник! Там йому місце! І хай би стояв, як нагадування про тирана, параноїка, який вбив мільйони людей! Як нагадування і попередження! А тепер забудуть, і молодь, з часом, навіть не буде знати, що то за один!

І, головне, – ніякого демонтажу пам’ятника не було. На каналізаційному відстійнику валявся фрагмент давно демонтованого пам’ятника, й жодної логіки в знищенні цих решток немає.

Його там знайшли чисто випадково, коли копали пожежний ставок і заради приколу поставили на одну з бетонних опор старого мосту без якогось умислу, а як просто цікаву знахідку і щоб не заважала каменюка роботі техніки. Ну, ви, блін, і розкрили світову змову…

Аукціон – для лохів

Власне, на цьому можна було би ставити крапку, проте були серед коментарів і такі, в яких знайдене погруддя пропонували продати на аукціоні, а виручені кошти спрямувати на якусь потрібну справу.

У відповідь на такі пропозиції хмельницький блогер зрештою опублікував допис, в якому запропонував тим, хто “похникує” щодо продажу, зробити собі тату на лобі за 1000 доларів:

Конкурс на $1000. Хто готовий зробити тату на лобі?Днями здійнявся гвалт тужливих коментарів за розтрощеним погруддям Сталіну на Хмельниччині. Особливо співчуваючі плакали, що треба було не трощити, а продати з аукціону і гроші віддати діткам/воїнам/хворим… Мовляв, так хоч якась копійчина буде з цього. Так ось, нам усім треба зрозуміти, що національною гідністю не торгують.Якщо ми готові продати комусь погруддя Сталіна, значить ми визнаємо, що цей хтось може ним користуватись, а значить продаємо честь і гідність наших закатованих предків сталінським комуністичним режимом. Погруддя та пам’ятники мають лишатись тим – кого ми шануємо.Честь та гідність не продаються на аукціонах. Бо честь та гідність не мають ціни, хоча мають велику цінність!Втрачені гроші ще можна заробити, а ось втрачену гідність…Але стало цікаво, оті всі, які похникують, що треба було продати його з аукціона заради якихось баксів, готові за $1000 собі на лобі набити татушку “Я ЛОХ”? Пишіть, не соромтесь, може назбираємо вам цю штуку баксів, це ж гроші! Скидайте це усім, хто висловлює думку, що гідністю можна торгувати, і що пам’ятникам катів є місце на нашій землі…

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook