Новини
Інфраструктура

Хмельничани розкритикували нові велодоріжки у місті

Поки у Хмельницькому тривають капітальні ремонти вулиць, хмельничани оцінюють їх якість та роботу комунальників. Подекуди вона викликає здивування, а деінде – осуд та незадоволення.

Зокрема, у мікрорайоні Дубове наразі триває капітальний ремонт вулиці Козацької, трохи подробиць про який розповів Хмельницький міський голова.

Протяжність ділянки ремонту – 1125 метрів. Ширина дороги – 7 метрів, ширина тротуарів – 1,5–3,5 метра, велодоріжок – 2,5 метра, 6 нових зупинок з кишенями, зелені зони із газонами і т.д. Наразі на фініш виходить будівництво тротуарів, велодоріжок і створення зелених зон. Далі будемо асфальтувати, двошарове покриття,написав очільник громади.

Містяни ж тим часом дискутують на тему “чому хмельничани-пішоходи та мами з візочкам вперто ходять велодоріжками, коли пору для них облаштовані тротуари”.

Проте, схоже, з тротуарами та велодоріжками не все так просто, як здається на перший погляд. До прикладу, на тій же вулиці Козацькій розташування нової велодоріжки не піддається розумінню хмельничанами.

Так, хмельничан дивує відсутність відповідних маркувань як на велодоріжці, так і біля неї.

Цікаво, а чому не встановили знаки «Велодоріжка»?! Кожного дня проїжджаючи по Козацькій, спостерігаю, як велосипедисти їдуть по дорозі, а не по велодоріжці. Може вони і не знають, що для них зробили велодоріжки

Проте якщо знаки – це питання часу, і вони, напевно, незабаром на доріжці з’являються, то саме її розміщення хмельничани вважають дивним:

І хто так проектував розподіл тротуару?? Мама з дитячим візочком йде вірно (можливо підсвідомо), з крайньої правої сторони від проїжджої частини дороги! А те, що там проклали «велодоріжку», це все одно, що на автобані із швидкісним рухом посередині між швидкісними полосами зробити полосу для малошвидкісних авто.

Логіка проектанта взагалі не зрозуміла. Особливо там є місце, де на велодоріжку виходять двері якоїсь організації!!! Але культура поведінки пішоходів на велодоріжках “хромає” в загальному. На Проспекті доріжка спроектована правильно. І розмітка нанесена, і знак відповідний є. Але ж з візочком чи собакою набагато краще гуляти по велодоріжці. Не розумію, чому так.

Ще одна, майбутня, велодоріжка також стала предметом жвавого обговорення містян. На новозбудованій вулиці Січових стрільців частину зеленої зони біля тротуару прибрали, аби облаштувати велодоріжку. Цього разу, схоже, правильно, ближче до дороги. Проте й тут у містян знайшлося, чим дорікнути комунальникам. під фото, опублікованим у спільноті Хмельницький Development, розгорілися неабиякі пристрасті.

Вул. Січових стрільців, знімають верхній шар грунту, буде велодоріжка, – підписали фото у спільноті.

Хмельничани відреагували:

А заодно і знищують ті молоденькі сосни , які тільки посаджені. Ну, а що, зате ж доріжки, суцільний бетон і асфальт, навіщо нам затінок, кисень і краса дерев.

Насаждення типу збережені. Але можна тільки поспівчувати тим велосипедистам, коли ті сосни розростуться.

А скільки часу пройшло як дорогу з тротуарами робили, тоді велодоріжки не потрібно було? Жалко молодих насаджень. І безробіття не буде.

Монтаж / демонтаж/монтаж/ демонтаж, и так по кругу, всегда есть работа и зароботок.

Дуже сумно, що одні небайдужі люди потратили свій час, кошти, щоб зробити місто комфортнішим, зеленішим, а інші від фактично знищеної алеї дерев чекають захвату від жителів міста, бо в нас буде чергова велодоріжка.

Я зараз в Хмельницькому буваю рідко, але щось останнім часом багато уваги приділяється велодоріжкам. В мене запитання:” Що в місті так багато велосипедистів?”

Це ж Нова вулиця, її півроку як робили. Чому відразу велодоріжку не зробити було?

Проте є й такі, хто запевняю: будувати доріжку разом одночасно з облаштуванням тротуару вийшло б дорожче.

Можу вас запевнити, що в той момент відразу б робити велосмугу було б дорожче ніж зараз велодоріжку, – написав хмельничанин Сергій, який, за його словами, “був задіяний у тому процесі”.

Нагадаємо, у центрі Хмельницького після облаштування нового бульвару комунальники за кілька днів взялися вкорочувати його, щоб громадський транспорт міг безперешкодно робити поворот поруч з новою відпочинковою зоною.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook