Новини
Чорноострівська селищна

Землі аграрного ліцею на Хмельниччині почали передавати громадянам

Землі, які використовував донині Чорноострівський професійний аграрний ліцей для навчання трактористів й комбайнерів, у травні почали роздавати ділянками громадянам для сільськогосподарських потреб. Про це повідомила директорка закладу Світлана Яремчук. У закладі про такі події дізналися випадково.

Як видно з наказу, Олександру Вікторовичу Обручу надали дозвіл на розроблення проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею 2 гектари у власність.  В Україні проживає декілька громадян з ініціалами, вказаними у цьому наказі: у Полтаві, а також у Херсонській й Миколаївській областях.

Землею, про яку йдеться, не розпоряджається Чорноострівська селищна рада. Вона досі офіційно у державній власності. Згідно із законом “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розмежування земель державної та комунальної власності” передача у власність або користування таких земельних ділянок дозволена. Розпоряджається ними,  відповідно до покладених на нього завдань, Держгеокадастр.

У Головному управлінні Держгеокадстру у Хмельницькій області інформацію підтвердили.

Головне  управління Держгеокадастру у Хмельницькій області протягом 2021 року надало 31 дозвіл на розроблення проєктів землеустрою щодо відведення земельних ділянок у власність. Зокрема 6825083000:06:006, за межами населених пунктів Захаровецької сільської ради Хмельницького району Хмельницької області, – йдеться у відповіді на запит.  

Донині ліцей користувався понад 180 гектарами землі за межами Захаровецької сільської ради. Частину землі навчальному закладу, який тоді називався “Чорнооістрівське сільське училище професійно-технічної освіти №16”, передали у 1965 році з фондів колгоспу.

А вже у 1992 році місцевому училищу за рахунок земель запасу Захаровецької сільради відвели ще одну ділянку для організації навчального господарства.

Від 2016 року в ліцеї займаються виготовленням проєкту землеустрою. Щоб згодом ділянці присвоїти кадастровий номер. А отже сформувати об’єкт нерухомості з певними межами, площею та цільовим призначенням й потім   зареєструвати ділянку в Державному земельному кадастрі. Процес, за словами директорки, постійно затягується, бо йдеться про особливо цінні ґрунти.

Документація вся виготовлена, погоджена тут зі всіма організаціями і відправлена на експертизу в Держгеокадастр України. Вперше з Києва нам її повернули, бо хотіли обґрунтування, чому навчальний заклад має такі землі. Загалом повертали 6 чи 7 разів. Щоразу з іншими зауваження. Тобто таке враження, що не хочуть погоджувати. Зараз ми знову відправлятимемо на експертизу, – каже Світлана Яремчук.

У Держеокдастрі інформують: у 2015 й 2016 роках ліцею справді надали дозволи на розроблення документації із землеустрою.

Водночас в управлінні  повідомляють: інформацією  щодо укладеного Чорноострівським ліцеєм договору на розроблення проєкту землеустрою щодо відведення земельних ділянок у постійне користування не володіють.

Чорноострівський аграрний ліцей готує трактористів, механізаторів, комбайнерів. Такі спеціальності нині – одні з найпопулярніших на ринку праці. У межах навчальної програми заклад засіває й обробляє землю, збирає врожай. Ще у листопаді 2020 року на заяву представників ліцею в ГУ Держгеокадастру повідомили: для дослідних та навчальних цілей закладу надано земельні ділянки орієнтованою площею 184,2 га.

За словами Світлани Яремчук, готувати фахівців без використання орних земель ліцей не зможе. 

Від автора: Поки готувався матеріал, ділянки продовжували роздавати. Станом на зараз, за інсайдерськими даними, встигли роздати на 7 ділянок більше, ніж вказано у запиті

Стокове зображення від Depositphotos

Автор: Світлана Русіна

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook