Новини
Політика

Понад 60% субвенцій для Хмельниччини виділили на ЖКГ та інфраструктуру

У травні Кабмін розподілив на Хмельниччину близько 60 мільйонів субвенцій. Понад 60% цих коштів передбачено на житлово-комунальне господарство та інфраструктуру. Найбільша сума субвенцій, 13 мільйонів гривень, дісталася виборчому округу №191, який у Верховній Раді України представляє нардеп Віктор Бондар. Про це свідчать результати дослідження  Громадянської мережі ОПОРА.

Відповідно до розпорядження №468-р від 19 травня 2021 року Кабінет Міністрів України розподілив 1 мільярд 677 мільйонів 376 тисяч 194 гривні субвенцій на соціально-економічний розвиток окремих територій між 1 161 об’єктом у різних регіонах України. Переважно гроші передбачені на медичні та освітні заклади. Найменше коштів направлено на ремонти доріг та соціально-культурну сферу.

Нагадаємо, що субвенціями називають грошову допомогу місцевому бюджету, що надається з бюджету державного і спрямована на фінансування актуального і важливого для розвитку громади об’єкта інфраструктури. При цьому, як правило, кошти мають бути спрямовані на об’єкти, які не під силу профінансувати з місцевого бюджету через їхню високу вартість, хоча на практиці це не завжди так.

Що отримала Хмельниччина?

Хмельницькій області державна допомога на соціально-економічний розвиток, згідно із розпорядженням, дісталася в сумі майже 60 мільйонів гривень та в кількості 55 субвенцій. Загалом це близько 3,6% від усіх розподілених урядом коштів.

Треба сказати, що цьогорічна сума субвенції на соціально-економічний розвиток територій, яку Кабмін розподілив для регіону, перевищує минулорічні надходження. Тоді п’яти округам області дісталося 40,7 мільйона гривень (грошей не отримали виборчі округи №188 та №191).

Обсяги субвенцій для Хмельниччини в різні роки були доволі нерівномірними:

  • у 2015 році – 11,5 мільйона гривень отримали лише три з семи округів Хмельниччини – 187, 189 і 190;
  • у 2016 – 107,8 мільйона гривень дісталося шести округам області (окрім 192);
  • у 2017 – 229,5 мільйона гривень уряд виділив для всіх округів області;
  • у 2018 – 204,4 мільйона гривень отримали шість округів області (крім 193);
  • у 2019 – 95,5 мільйона гривень було також розподілено між шістьма округами (крім 193).

У розрізі бюджетів територіальних громад цього року найбільше державних грошей на Хмельниччині передбачено для обласного бюджету та бюджету Шепетівської міської територіальної громади – по 10 мільйонів гривень, а найменше – бюджетам Антонінської селищної та Ганнопільської сільської територіальних громад – по 49 тисяч гривень для придбання обладнання і предметів довгострокового користування (мультимедійних дошок, проекторів, ноутбуків, персональних комп’ютерів, БФП) для Ганнопільського НВК «ДНЗ – СЗШ I-III ступенів» та Великоорлинської гімназії.

Отже, державні гроші виділено в бюджети територіальних громад у п’яти виборчих округах Хмельницької області: 188, 189, 190, 191 та 193. Слід пояснити, що кошти в сумі 10 млн грн, які надійшли до обласного бюджету, були спрямовані на об’єкти обласного підпорядкування, що розташовані на території 187 виборчого округу, який у Верховній Раді України представляє нардеп Микола Стефанчук (фракція партії «Слуга народу»), та 192 виборчого округу, від якого в парламенті працює Олександр Герега (депутатська група «Партія «За майбутнє»). Так, 3 субвенції уряд скерував на придбання медичного обладнання для Хмельницької обласної лікарні (округ 187), а 9 – на заходи з енергозбереження та придбання медичного обладнання для Хмельницького обласного закладу з надання психіатричної допомоги (округ 192).

Що ж до кількості й обсягів субвенцій на Хмельниччину, то за першим показником лідирує 188 виборчий округ, представлений у Верховній Раді Сергієм Лабазюком (депутатська група «Партія «За майбутнє»). Загалом на цей округ Кабмін виділив 18 субвенцій. За загальною сумою виділених грошей першість тримає виборчий округ 191, який до Верховної Ради делегував Віктора Бондаря (також депутатська група «Партія «За майбутнє»). На цей округ уряд спрямував 13 мільйонів гривень.

На що гроші?

На Хмельниччині розподіл коштів субвенції за їхнім цільовим призначенням дещо відрізняється від загальноукраїнського. Якщо загалом по Україні субвенції здебільшого передбачені на медичні та освітні заклади, то Хмельницька область найбільше коштів отримала на житлово-комунальне господарство та інфраструктуру – 36,5 мільйона гривень (60,8% від усієї суми субвенцій для регіону).

На медичні заклади та заклади освіти Кабмін виділив області значно менше: 11,1 та 6,1 мільйона гривень (18,5% і 10,1%) відповідно. На ремонт доріг, як свідчать додатки до розпорядження, передбачено 2,4 мільйона гривень (4,1%), на соціально-культурну сферу – 2 мільйони гривень (3,3%), на дитячі та спортивні майданчики – 1,9 мільйона гривень (2,2%).

Кошти на житлово-комунальне господарство та інфраструктуру дісталися шести виборчим округам Хмельниччини з семи (усім, крім виборчого округу №187). На медичні заклади уряд виділив субвенції для трьох виборчих округів – 187, 192 та 190. Субвенції також передбачені для закладів освіти у чотирьох виборчих округах області – 188, 193, 190, 189. На ремонт доріг спрямовано субвенції в 193 і 188 виборчі округи. Фінансування соціально-культурної сфери передбачено для 188 виборчого округу А спортивний майданчик за державні гроші будуватимуть у 189 виборчому окрузі.

На які ж саме об’єкти будуть спрямовані кошти?

Окрім уже зазначених вище об’єктів, Кабмін скерував гроші:

  • на капітальні ремонти в навчальних та позашкільних закладах Війтовецької та Волочиської громад;
  • на капітальний ремонт мереж вуличного освітлення та санвузлів у школі у Гвардійській громаді;
  • будівництво тротуару в Гуменецькій громаді та модульної теплогенераторної станції в Китайгородській громаді;
  • на виготовлення проєктно-кошторисної документації на капітальний ремонт Китайгородського ліцею імені Ольги Борейко;
  • на капітальний ремонт дитсадка та будівництво артезіанської свердловини в Лісовогринівецькій громаді;
  • реконструкцію водопроводу в Меджибізькій та будинку культури в Наркевицькій громадах;
  • на будівництво зовнішніх мереж водопостачання, розвідувально-експлуатаційної свердловини для господарсько-питного водопостачання, зовнішніх мереж водопостачання та капітальний ремонт даху сільського будинку культури в Розсошанській громаді;
  • будівництво зовнішніх мереж водопроводу в Старосинявській та Чорноострівській громадах;
  • капітальні ремонти-відновлення покриття тротуару в Чорноострівській громаді;
  • будівництво водопроводу в Вовковинецькій громаді;
  • на капітальний ремонт – термомодернізацію будівлі дитсадка в Славутській громаді;
  • виготовлення проєктно-кошторисної документації та будівництво спортивного майданчика зі штучним покриттям для гри у мініфутбол в Нетішинській громаді;
  • на капітальний ремонт міського стадіону в Кам’янець-Подільській громаді;
  • реконструкцію водопровідної мережі в Теофіпольській громаді;
  • придбання обладнання (насосних агрегатів, систем автоматичного керування для насосних агрегатів, системи хімводопідготовки), реконструкцію вуличного освітлення, світлофорних об’єктів та частини будівлі Шепетівської багатопрофільної лікарні в Шепетівській громаді.

А що нардепи?

Упродовж останніх років ОПОРА неодноразово вказувала на проблеми й ризики, що супроводжували розподілення субвенцій між регіонами. З-поміж найбільш гострих – нерівномірне виділення коштів на різні області та вплив нардепів на цей процес, а відтак використання ними теми субвенцій для власного піару.

Минулого року уряд врахував рекомендації організації та змінив правила розподілу субвенцій задля прозорого та рівномірного виділення субвенцій. Проте окремі депутати, зокрема й від Хмельниччини, різко критикували новаторські зміни. Так, наприклад, Віктор Бондар, чий округ минулоріч не отримував субвенцій, звинувачував Кабмін в «нарізанні коштів» лише на округи представників партії «Слуга народу». Зрештою, у лютому 2021 року уряд скасував ряд минулорічних позитивних змін та фактично відновив попередній порядок надання субвенцій, у такий спосіб повернувши й проблеми попередніх років.

Наразі тема субвенцій не така популярна серед нардепів теперішнього скликання, як у їхніх попередників, проте інформація про виділені з держбюджету кошти все ж час до часу з’являється на сторінках депутатів у соцмережах та на їхніх сайтах. Про що ж пишуть депутати?

Олексій Жмеренецький від фракції партії «Слуга народу» (виборчий округ №190), який про несхвалення депутатського піару на темі субвенцій говорив ще в статусі кандидата, у березні цього наголошував, що субвенції «не «вибиваються», а розподіляються порівну на кожний округ» (та, на жаль,  тоді вже новаторський порядок розподілу коштів не діяв). Пізніше обранець, чий округ посідає друге місце за сумою отриманих у 2021 році субвенцій, повідомляв своїм виборцям, що уряд підтримав його «подання щодо виділення 10 мільйонів гривень на проекти розвитку Шепетівки».

Ще одна представниця фракції партії «Слуга народу», народна депутатка від виборчого округу №189 Олена Копанчук поширювала допис виконавчого комітету Славутської міської ради, у якому йшлося про сприяння обраниці у виділенні Славуті 1 мільйона гривень субвенції на ремонт дитсадка.

Нардеп від виборчого округу №193 Ігор Марчук, також представник фракції «Слуга народу», на своїй сторінці у Фейсбуці ділився новиною про субвенцію на завершення капітального ремонту стадіону в Кам’янці-Подільському.

Кошти я залучив, свою обіцянку виконав,писав депутат.

У коментарях під дописом йому подякував голова Хмельницької ОДА Сергій Гамалій – «за державницьку позицію, за небайдужість та допомогу рідному місту».

Член депутатської групи «Партія «За майбутнє», народний депутат Сергій Лабазюк, втретє обраний у 188 виборчому окрузі, про надходження субвенцій на Хмельниччину повідомив на своєму сайті.

Плідна співпраця влади різних рівнів, особливо місцевих громад, триває та вже має свої позитивні результати. Продовжуємо активно працювати задля успішного майбутнього нашого регіону та країни в цілому, – зазначив парламентар.

Висока ймовірність, що така інформація на сторінках в соцмережах та на сайтах народних депутатів може створювати обранцям додаткові переваги. Задля уникнення цього аналітики ОПОРИ радять урядовцям, зокрема, зробити процес розподілу субвенцій на соцеконом прозорим, на основі чітких критеріїв або перенаправити кошти субвенцій у Державний фонд регіонального розвитку (ДФРР), де розподіл коштів відбувається за чіткішими та зрозумілішими процедурами, а також оприлюднити всі пропозиції народних депутатів, що надійшли до Мінфіну щодо розподілу коштів субвенцій на соціально-економічний розвиток окремих територій.

Дослідження ОПОРИ про розподіл субвенції у 2021 році читайте тут.

Стокове зображення від Depositphotos

Автор: Адміністратор сайту

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook