Новини
Бізнес

Бойлери комбінованого типу – види і принцип роботи

Купувати комбінований бойлер варто у випадку, якщо у вас є можливість під’єднати його до альтернативних джерел енергії. Таке обладнання допоможе зекономити електроенергію і дасть можливість користуватися гарячою водою протягом року без обмежень. Про особливості, переваги та недоліки комбінованих бойлерів – у спеціально підготовленому огляді.

Що таке комбінований бойлер?

Комбіновані бойлери – обладнання, яке може використовувати відразу кілька способів нагрівання води.

Комбіновані бойлери поєднують в собі відразу кілька способів нагрівання води. Крім звичайного ТЕНу в них встановлені також змійовики, які отримують тепло від інших джерел.

Види комбінованих бойлерів

Комбіновані бойлери поділяють за кількома критеріями. Найпопулярніші з них – спосіб установки, обсяг баку і кількість теплообмінників.

Монтувати комбіновані бойлери можна як на стіну, так і на підлогу. Як правило, габаритні моделі мають підлоговий спосіб монтажу, а більш компактні – настінний. Моделі комбінованих бойлерів можуть монтуватися як в горизонтальному, так і вертикальному положенні. Вертикальні – найпопулярніший варіант, однак в умовах обмеженого вільного місця горизонтальні можуть набагато краще вписатися в простір.

Від кількості теплообмінників залежить кількість джерел енергії, які може використовувати бойлер. Якщо у вас є опалювальний котел і колектор, буде дуже зручно під’єднати бойлер до обох джерел, щоб вмикати або вимикати їх у міру необхідності.

Принцип роботи комбінованого бойлера

Що значить «комбінований бойлер»? На відміну від звичайних накопичувальних бойлерів, комбіновані моделі мають не лише ТЕН, а й теплообмінник. Це означає, що вони отримують додаткові можливості нагрівання води. Ви можете користуватися комбінованим бойлером як звичайним (нагріваючи воду ТЕНом), або ж отримувати тепло за допомогою альтернативного джерела.

Найпопулярніші джерела, до яких можна підключити бойлер, – опалювальний котел, тепловий насос і сонячний колектор. Вони дозволяють економити електрику, нагріваючи воду без використання електроенергії. Гаряча вода надходить в теплообмінник і передає тепло рідині в бойлері. Теплообмінник в цьому випадку виступає в ролі звичайної «батареї».

Другий спосіб нагріву води в комбінованих бойлерах – звичайний трубчастий електронагрівач. Бойлер просто підключається в мережі і гріє воду в баку, як звичайний накопичувальний агрегат.

Ось один із прикладів використання комбінованого бойлера. Коли взимку включається опалення, то бойлер використовують в першому режимі, підключивши його до котла. У літній же період, коли котел не використовується, бойлер працює від електромережі.

Особливості конструкції комбінованих бойлерів

Ось головні елементи конструкції:

  • металевий корпус, покритий захисною емаллю;
  • змійовик з нержавійки;
  • трубчастий електронагрівач;
  • термостат, який контролює включення і відключення нагріву;
  • входи і виходи для води.

Цей тип водонагрівачів дозволяє економити електроенергію, за потреби перемикаючись між режимами роботи та не відмовляючись від гарячої води протягом року.

Переваги і недоліки

Серед переваг комбінованих водонагрівачів можна відзначити наступні:

  • тривалий термін експлуатації завдяки простій конструкції.
  • економія ресурсів завдяки використанню в кожен момент часу оптимального режиму.
  • можливість використання будь-якого палива – електроенергії, газу, сонячного світла, твердого палива тощо.
  • постачання гарячої води протягом року.
  • робота бойлера без зовнішнього постійного контролю.
  • великий вибір моделей за обсягом та іншим параметрам.
  • ефективний нагрів води (від 1,5 години).

Слід сказати і про деякі недоліки:

  • складний монтаж, який практично завжди вимагає роботи фахівців.
  • великі габарити бойлера.
  • ціна вища, ніж у інших водонагрівачів.

Висновок

Комбінований водонагрівач найкраще підійде, якщо ви вже користуєтеся альтернативним джерелом енергії. Він дозволить економити електрику, забезпечуючи житло гарячою водою. При покупці комбінованого бойлера потрібно відповідально поставитися до вибору. Найбільш універсальний варіант – вертикальний бойлер, вода в якому буде нагріватися швидше, ніж в горизонтальному. Купити вертикальні комбіновані бойлери можна на сайті магазину ВенКон. Там представлені моделі від світових виробників, які вже довели якість своєї продукції. Одного разу придбавши комбінований бойлер, ви отримаєте надійне джерело гарячої води.

Автор: Адміністратор сайту

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook