Новини
Бізнес

На Хмельниччині фермер заявив про рейдерське захоплення земель

У незаконному привласненні земельної ділянки розміром майже 72 гектари, яку понад десяток років орендував та обробляв разом з родиною, співзасновник фермерського господарства звинувачує колишнього голову Хмельницької ОДА та нинішніх очільників обласної прокуратури та Держгеокадастру Хмельницької області. За словами аграрія, через дії посадовців його фермерське господарство опинилося на межі банкрутства.  

Відеозвернення записав та опублікував на своїй сторінці у Фейсбук співзасновник сімейної вертикально інтегрованої групи підприємств родини Білявців Олег Білявець.

Як зазначив у відеозверненні фермер, його родина понад 20 років займається переробкою сільгосппродукції, виробництвом хлібобулочних, кондитерських виробів. Серед останніх здобутків – відкриття мережі кафе, нового сучасного, автоматизованого насіннєвого заводу та створення науково-дослідницького центру:

Нашою продукцією цікавляться багато іноземців, багато компаній в країні. Ми щодня працюємо на цій землі, вкладаємо свої сили, інвестуємо свої гроші саме в цю землю в цю країну, аби наші діти не покидали її.

Проте, судячи зі слів Олега Білявця, це не врятувало його підприємство від рейдерської атаки, в якій він звинувачує «не якихось злочинців, а діючих і минулих можновладців».

Місяць тому наше фермерське господарство, яке мало статус державних земель, в один момент було розпайоване на 36 дрібних ділянок по 2 гектари і роздане фізичним особам. Далі одномоментно продано одній особі, такій собі лікарці з військового шпиталю, – розповів у відео Олег Білявець.

Особою лікарки, яка змогла «купити шмат землі, який за попередньою оцінкою коштує як мінімум 140-150 тисяч доларів», зацікавився не лише Олег Білявець, а й видання agronews.ua.

Ось що каже у своєму відеозверненні Олег Білявець:  

Виявилося, що ця лікарка є близькою родичкою нашого екс-губернатора, колишнього голови Хмельницької ОДА Олександра Корнійчука. На неї переоформлені всі ці ділянки.

Більше деталей про нову власницю землі додає видання agronews.ua.

Спочатку здається дивним, яким чином звичайна лікар-лаборант військового шпиталю військової частини А3267, яка сама не так давно просила у держави грошову допомогу на належне жиле приміщення (рішення виконкому Старокостянтинівської міської ради №193 від 10 вересня 2020 року), одним днем придбала 72 га землі с/г призначення  орієнтовною вартістю $144 тис. Але світло проливається, коли стало відомо, що Ірій Світлана є сестрою дружини бувшого губернатора області Корнійчука Олександра Олександровича».

У посібництві в операції зі швидкого захоплення земель Олег Білявець звинувачує також очільника Держгеокадастру Хмельниччини:

Виконавцем цієї надзвичайно швидкої операції з переоформлення ФГ «Миролюбне» став ніхто інший, як нинішній очільник Хмельницького Держгеокадастру Василь Василенко. Той самий Василенко, який був 4 роки тому звільнений з Волині за серію скандалів, пов’язаних з земельними оборудками.

Після розголосу у пресі та соцмережах відреагувала на звинувачення і сама Світлана Ірій. Принаймні, саме з акаунту під таким іменем у Фейсбук був опублікований коментар під відео Олега Білявця:

Шановний пане Білявець! Як чудово і щиро ви говорите. А чому не розкажете, що ваші люди тероризують мене щотижнево і змушують до продажу цих земельних ділянок, які я набула у власність? Щоденні дзвінки тих самих осіб земельних органів і інших про продаж їх вам, бо ви член аграрної ради при міністерстві. Хто ви такий, щоб судити мої можливості придбати будь-яке майно? В мене чоловік учасник АТО! І ніхто не заборонить мені займатись тим чим запланувала! Рейдер тут ви! Бо ви оскаржили все і усюди що стосується мого права власності, а зараз ще чорните моє ім’я у соцмережах. Суд вирішить усе, дочекайтесь. Думаю і мені вже треба звертатись щоб дали оцінку вам і вашим бандитам, які не дають мені спокою. Я також маю право реалізовувати свої права не залежно від родинних відносин! Бачу що тяжко вам діяти у правовий спосіб!

Сам же фермер заявляє, що «рейдерська атака поставила на межу банкрутства ФГ «Миролюбне», і разом з ТОВ «Агрокрай» вони зазнали збитків близько 2,7 мільйона гривень».  

Ми намагаємося відстояти своє право у судах, але через судову корупційну складову нам цього не вдається. Нам вдалося порушити кримінальну справу на осіб, задіяних в цих оборудках, але чи можемо ми сподіватися на чесне і неупереджене розслідування, коли обласний прокурор Олексій Олійник є швагром Олександра Корнійчука, тобто це його молодшої сестри чоловік, – коментує ситуацію Олег Білявець.

Більше про хронологію рейдерського захоплення земель, про які говорить у своєму відео Олег Білявець, – у матеріалі видання agronews.ua.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook