Новини
Кам’янець-Подільський район

На Хмельниччині знайшли черговий об’єкт декомунізації

В одному з сіл Кам’янець-Подільського району все ще не знищили пам’ятник Володимиру Леніну. Один з останніх пам’ятників  «вождю» у Хмельницькій області розташований у селі Кізя, Кам’янець-Подільського району.

Цементний витвір, присвячений комуністичному лідеру, на думку експертів, відповідно до прийнятих поправок до законодавчої бази держави втратив як культурну, так і матеріальну цінність

«…останній Ленін з пам’яткоохоронного статусу був знятий в Ізяславі у 2016 році наказом Міністерства культури України» – консультує заступник директора з питань охорони культурної спадщини Хмельницького обласного науково-методичного центру культури і мистецтва Сергій Шпаковський:

«З 1991 року Далі вже прерогатива органів місцевого самоврядування ці пам’ятники «вождям» знімати, бо їх у нас дуже багато було, вважайте, в кожному селі і Ленін був, і пам’ятні знаки серпа та молота, червоної зірки. Але пам’яткоохоронний статус усі ці скульптури та погруддя, барельєфи втратили ще з 2016 року, наразі жоден пам’ятник Леніну його не має» – уточнює пан Сергій.

Так, починаючи з 1991 року з пам’яткохоронного статусу зняли 500 пам’ятників комуністичного режиму. Нині, балансова вартість скульптури складає нуль гривень.

В той, коли місцева громада має кілька пропозицій, що подальшої долі даного пам’ятника в інфраструктурі села, повідомляє Суспільне.

Так, мешканець села, Валерій Бондар зокрема пропонує створення просвітницької інституції на базі подібних скульптур та  творів відповідної історичної епохи:

 «Треба того нашого Леніна взяти, акуратно зняти, і щоб було якось культурно, по-людськи, то в межах району чи області, є ж такі закинуті ділянки, виділити територію і зібрати туди оцих всіх «Ленінів» та інших, зробити там такий собі музей пам’ятників», – наголошує пан Валерій.

Проте, рішення, щодо демонтажу пам’ятника, за словами голови Орининської сільської громади Івана Романчука має бути прийняте на сході села:

«З приводу пам’ятника Леніну в селі Кізя, то це питання розглянуте на виконкомі. Ми не повинні порушувати чинне законодавство. На сьогоднішній день ми повинні зібрати схід села, довести до місцевих жителів що є такі нормативні документи, що в країні відбувається декомунізація, тому погруддя підлягає знесенню. На виконкомі вирішили, що такий схід села обов’язково проведемо», – впевнений пан Іван.

Юристи наголошують, що кримінального правопорушення у сьогоденному існуванні даного пам’ятника немає. Питання коментує адвокат Андрій Місяць:

«Якщо пам’ятник підпадає під дію цього закону, то у сільської, селищної чи міської ради був термін пів року з моменту набрання чинності закону, прийняти рішення про знесення пам’ятника. Проте цей термін сплив ще у 2015 році. Щодо відповідальності за те, що пам’ятник Леніну досі не знесено, то цей закон передбачаєвведення покарання за поширення, виготовлення, використання комуністичної символіки. Тому, на мою думку, те, що пам’ятник просто знаходиться в якомусь населеному пункті чи десь стоїть це не порушення. Його ж ніхто там спеціально не поставив після ведення у дію цього закону? Тож тут я не став би говорити про наявність в чиїхось діях ознак чи складу відповідного кримінального правопорушення», – пояснює пан Андрій.

Нагадаємо, що ще нещодавно  на Хмельниччині демонтували ще один “останній” пам’ятник Леніну.

Автор: Ольга Нікітіна

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook