Новини
Екологія

Насадження самшиту у Хмельницькому потерпають від шкідників

Шкідлива комаха вогнівка почала знищувати кущі самшиту у Хмельницькому. Від шкідника страждають рослини скрізь: у всіх парках й скверах, дворах та біля комерційних об’єктів.

Ця ненажерлива  гусінь – зі Східної Азії. За чотири години комаха здатна знищити кущ самшиту середнього розміру. Тому при боротьбі зі шкідником важлива оперативність.

Раніше самшит садили тому, що він абсолютно невибагливий. Зараз це вже не так. За кущами тепер потрібен ретельний догляд. Якщо самшит вражений на 10-20% і його покропити, рослину можна врятувати. Якщо ж понад 50% ураження, рослина загине. Ми вже  повідомили про вогнівку усі ОСББ, щоб вони також взяли це питання під контроль. Щодо управляючих компаній – і муніципальних, і приватних – сумніваюся, що вони зможуть забезпечити такий рівень догляду, як це зробить ОСББ, – пояснює директор департаменту інфраструктури міста Василь Новачок.

За словами посадовця,  вогнівка вже знищила кущі біля комерційного об’єкту між Старокостянтинівським шосе на Трудовою. А от комунальні насадження вдалося вберегти.     

Кущі із гусінню обплутані павутинням, на листках рослини – скупчення шкурок від личинок, екскременти. Продукти життєдіяльності вогнівки можна побачити і на землі, під кущами.

Коли самшит уражений незначно, можна спробувати обрізати пошкоджену гілку та знищити яйцекладки комахи. Якщо ж шкідник сильно понівечив  кущі, варто звернутися до хімічного способу боротьби. Комунальні підприємства по зеленому будівництву та благоустрою міста та “Парки і сквери” вже двічі обробляли кущі від вогнівки.

У 2020 році вогнівка лютувала в Львові, Чернівцях.  Тепер бій дають хмельничани. Комунальники обробляють кущі інсектицидами. Обробку роблять за кілька разів, і це дає позитивний результат, – зазначив Василь Новачок.

Автор: Світлана Русіна

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook