Новини
Чемеровецька селищна

На Хмельниччині безхазяйну старовинну церкву вимагають передати громаді

Культова споруда, зведена у XVIII столітті наразі не має власника. Тож аби зберегти пам’ятку архітектури, її потрібно передати під опіку громади. Наразі цим питання, з подачі прокуратури, займається Чемеровецький районний суд.

За інформацією Хмельницької обласної прокуратури, йдеться про унікальну дерев’яну Свято-Дмитрівську церкву, розташовану у селі Залуччя, що у Чемеровецькій селищній територіальній громаді Кам’янець-Подільського району. Збудована вона була у 1738 році, та наразі є об’єктом нерухомого майна, яке не має власника.

Довідка: Свято-Дмитрівська церква – дерев’яна будова на мурованому фундаменті, трьохзрубна, однобанна. Всі три зруби прямокутні за планом та орієнтовані з заходу на схід. В 1872 до західної частини був домурований ґанок. Центральний зруб найширший, переходить за допомогою клинів-парусів в підкупольний простір та восьмерик барабану під куполом. Зверху бані знаходиться ліхтарик з маківкою. В середині церкви зруби поєднані арками. Над входом в бабинець знаходяться хори. Церква має також опасання. Пам’ятка мистецтва належить до подільської школи дерев’яної архітектури України.

Із заявою про передачу Чемеровецькій територіальній громаді будівлі церкви, яка є пам’яткою архітектури національного значення, до районного суду звернулася Окружна прокуратура Кам’янця-Подільського.

Визначення власника сприятиме належному утриманню пам’ятки та забезпеченню охорони культурної спадщини, – наголосили у пресслужбі відомства.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook