Новини
Заслучненська сільська

На Хмельниччині відкриють меморіал на честь вояків Армії УНР

Урочисте відкриття меморіалу на братській могилі 26-ти вояків Армії Української Народної Республіки відбудеться напередодні свята Дня Незалежності України, 22 серпня, у селі Великі Зозулинці Хмельницького району.

Меморіал увічнює пам’ять про одну з найкривавіших сторінок в історії бойових дій Армії УНР на Хмельниччині. Вдосвіта 7 липня 1920 року 6-та Запасова бригада Армії УНР прийняла бій з 8-ю кавалерійською дивізією Червоного козацтва. Більшовики захопили український обоз, який, крім військового майна, здійснював транспортування хворих і поранених. Рятуючи побратимів від загибелі, особливу відвагу проявили підстаршинська школа, 16-й та 17-й Запасові стрілецькі курені. 

Полонені українці були страчені після бою. Полеглих в бою і страчених вояків Армії УНР червоні закопали у великій ямі на краю сільського цвинтаря. У 2018 році, на замовлення Українського інституту національної пам’яті, фахівці КП Львівської облради «Доля» ексгумували і перепоховали за християнським обрядом та з військовими почестями 26 останків захисників України.

Протягом квітня-липня 2021 року благодійний фонд “Героїка”, коштом жертводавців, спорудив меморіал в пам’ять про похованих у братській могилі вояків Армії УНР. 

Відкриття меморіалу відбудеться за участі представників  Збройних Сил України, Служби безпеки України, Національної поліції, Українського інституту національної пам’яті, представників влад різних рівнів, ветеранів російсько-української війни, представників українського духовенства, громади села і гостей з Хмельницького та Києва.

Організатори забезпечують безплатний доїзд за маршрутом: м. Хмельницький (залізничний вокзал) – с. Великі Зозулинці – м. Хмельницький (залізничний вокзал). Обов’язковою умовою бронювання місця в автобусі є реєстрація у формі.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook