Новини
Суспільство

Хмельницький втратив позицію найкомфортнішого міста України

У порівнянні з минулим роком обласний центр опустився на дві сходинки вниз, поступившись новим лідерам – Тернополю та Івано-Франківську, які здійснили потужний ривок, піднявшись, відповідно, на 4 та 11 сходинок угору. Рейтинг комфортності українських міст опублікувало видання “Фокус”, яке втринадцяте визначає найзручніше місто для життя в Україні.

Цього року до рейтингу додали два міста, які раніше не враховували, Сєвєродонецьк і Маріуполь. Крім того, врахували під час складання рейтингу суб’єктивне сприйняття мешканцями своїх міст.

За основу укладачі рейтингу взяли результати 7 муніципального опитування, підготовленого соціологічною групою “Рейтинг”. Крім того, додали 5 нових критеріїв, серед яких, зокрема, оцінка доступності міста для людей з інвалідністю.

Цей показник ми вибрали, оскільки він важливий і для інших маломобільних категорій, наприклад, батьків, що пересуваються містом з дитячими візочками, – зазначає видання.

До рейтингу увійшли 24 найбільших міста країни, якості яких оцінювали за 16 критеріями. Максимально можна було набрати 125 балів. Проте до цього показника навіть лідери не наблизилися. Тернопіль має 84.7 бала, Івано-Франківськ – 81.3, Хмельницький – 80,1.

Як рахували

  • 50 балів місто могло отримати за економічні показники: рівень середньої зарплати, вартість умовного продуктового кошика, середня вартість житла в новобудовах і оренди квартир, співвідношення кількості резюме до вакансій.
  • 10 балів місту могла принести наявність у ньому навчальних закладів, які увійшли до рейтингу Фокуса “100 кращих шкіл”.
  • 25 балів  місто могло отримати за оцінки містянами якості муніципальних послуг, серед яких якість транспортної інфраструктури, водопостачання, доступність міста для людей з інвалідністю. Також оцінювали діяльність поліції та особисте відчуття безпеки під час пересування поодинці темними вулицями свого району.
  • у 10 балів оцінили екологічні показники: кількість викидів основних забруднювальних речовин в атмосферу та кількість небезпечних відходів I-III класів у розрахунку на одного жителя.
  • 10 балів місту могли принести показники середньої очікуваної тривалості життя при народженні у 2019 році.
  • Максимум 10 балів припадало за показники кількості злочинів на 10 тис. жителів, ще 10 балів — за показники захворюваності на COVID-19.

Хмельничани, які люблять критикувати владу за те, що відбувається в місті, проте, схоже, не дуже задоволені таким провалом у рейтингу. Тож одні цікавляться:

Цікаво яким чином Тернопіль на перше місце вскочив?

Цікаво, яким чином Франик з 13 на 2 вскочив. Що там відбулося такого кардинального?

А інші відповідають:

Ямковий ремонт доріг провели. ))))

За матеріалами журналу Фокус

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook