Новини
Надзвичайні події

У Хмельницькому на брифінгу розповіли подробиці пожежі, в якій загинули 4 дітей (ВІДЕО)

Через надзвичайну ситуацію, що сталася у селі Медисівка, що у Теофіпольській громаді, в обласній адміністрації сьогодні вранці терміново зібрали ранковий брифінг, в якому взяли участь голова Хмельницької ОДА Сергій Гамалій, який особисто виїжджав на місце трагедії. Також були присутні на брифінгу очільники ГУ ДСНС у Хмельницькій області, Хмельницької обласної прокуратури, Нацполіції у Хмельницькій області. Попередньо причиною займання назвали грубе порушення правил експлуатації пічного опалення. Проте остаточно причину пожежі встановлюють правоохоронці.

Про пожежу у селі Медисівка стало відомо вчора, 17 листопада, близько 20.30. За словами начальника Головного управління ДСНС у Хмельницькій області Едуарда Братка, на місце події одразу вирушили рятувальники, проте до гасіння пожежі вони не приступали.

Відстань від найближчого підрозділу пожежників – 15 кілометрів. До найближчого підрозділу місцевої пожежної команди – 17 кілометрів. На місці встановили, що пожежа виникла в кімнаті одноповерхового будинку, стіни та перекриття якого глинобитні та дерев’яні. До прибуття загоряння було ліквідоване господарями, – повідомив Едуард Братко.

В одній з кімнат будинку, що горів, виявили тіла чотирьох малолітніх дітей – хлопчиків 5 і 2 років та дівчаток віком 6 років та 7 місяців.

Попередньою причиною пожежі стало грубе порушення правил експлуатації пічного опалення. Займання виникло у кімнаті розміром 2 на 3, в якій стояло два дитячих ліжка. Також були стіл, шафа, телевізор і сама пічка, від якої пішла пожежа, – додав очільник рятувальників.  

На місце пожежі виїжджала дослідна лабораторія. Остаточна причина буде встановлена протягом доби.    

За словами старости села Медисівка, родина не належала до тих, що перебувають у складних життєвих обставинах, у зв’язку з чим соціальний супровід родини не здійснювався. Однак за батьком дітей спостерігалися поодинокі випадки зловживання алкоголем.

Вони переїхали в село 2 роки тому. До неблагонадійних ми їх не відносили, хоча спостерігали, оскільки це була багатодітна сім’я. Діти відвідували садочок. Зауваження на родину надходили через вживання алкоголю. Але сказати, щоб вони стабільно пили – такого не було. Вели домашнє господарство, давали собі раду. Батько підробляв на лісозаготівлях, – розповіла староста села Медисівка.

За словами очільника прокуратури Хмельницької області, до страшної трагедії призвело легковажне виконання батьками своїх обов’язків.

Діти перебували самі в кімнаті, окремо від батьків. В цій кімнаті розташовувалася відкрита піч, звідки пішло займання. Відкрите кримінальне провадження за злісне невиконання батьками своїх обов’язків та за порушення вимог пожежної безпеки, що спричинило  смерть людей, – зазначив керівник Хмельницької обласної прокуратури Олексій Олійник

На місці події працювали також правоохоронці.

Правоохоронці на місці події опитали свідків, призначили ряд судово-медичних експертиз, щоб  встановити причину займання. Опитали батьків, аби встановити їх місцеперебування у момент трагедії, – повідомив начальник ГУ НП у Хмельницькій області Руслан Герасимчук.  

Також очільник правоохоронців додав: за результатами допиту батьків, групі швидкого реагування стало відомо, що того дня батько дітей був на заробітках, повернувся увечері додому у стані алкогольного сп’яніння. Після вечері він з дружиною дивився телевізор, тоді як діти перебували в іншій кімнаті. Під час перегляду телепередачі матір дітей заснула. Її розбудив чоловік, який повідомив, що в кімнаті, в якій перебувають діти, – пожежа. Батьки побігли у кімнату, наповнену димом, винесли дітей на вулицю, почали надавати першу допомогу. Повідомили про те, що сталося, лікарів швидкої допомоги. Проте врятувати дітей, які не подавали ознак життя, батьки не змогли.

Допитали також мешканців села, які разом з батьком загиблих дітей вживали алкогольні напої. Вони підтвердили, що після 17 години він дійсно пішов додому після того, як по нього прийшла дружина.

У батьків відібрані зразки крові на визначення стану алкогольного сп’яніння. У батька в крові виявлено 0,79 проміле алкоголю. Щодо наявності алкоголю у крові матері інформація не повідомлялася.

Також хочу сказати, що дільничний інспектор неодноразово відвідував цю сім’ю з метою проведення профілактичних заходів щодо догляду за дітьми, ведення господарства, в тому числі, вказувалося на неналежне пічне опалення в будинку. На що, правда, батьки загиблих дітей реагували агресивно і відповідних висновків не зробили, – додав Руслан Герасимчук.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook