Новини
Екологія

У Хмельницькому в Південний Буг випустили тонну риби

З 2016-го щороку у Хмельницькому в річку Південний Буг та водойму на Озерній випускають сотні кілограмів товстолоба, карася, ляща і коропа. Цього разу зариблення Бугу відбулося коштом приватного підприємця, який заплатив за молодих товстолобів кілька десятків тисяч гривень. В майбутньому у річку планують випустити також судака та щуку. Якщо знайдуть фінансування або ще одного спонсора.

Всього у Південний Буг у Хмельницькому вчора випустили майже 3000 рибин. Тонну товстолоба подарував громаді приватний підприємець Дмитро Бабенко. Обійшовся цей подарунок бізнесмену у 35 тисяч гривень.

Як розповів батько бізнесмена, пан Анатолій, який брав участь у зарибленні річки, випущені рибини – віком два роки та вагою до 300 грамів. Наступного року вага рибин має збільшитися до 1,5-2 кілограмів.

У межах Хмельницького Південний Буг цього року зарибили вперше. Пов’язано це зі зниженнями рівня води у річці Плоскій. На водоймі, яка належить до басейну Південного Бугу планують зробити реконструкцію скидного колектора.

В прохолодну погоду рибу краще транспортувати, адже немає задухи. Але підприємці передбачили кисень на час перевезення, тож вся риба до річки дісталася живою, – пояснив начальник управління з питань екології  та контролю за благоустроєм міста Олександр Луков.

Навесні за кошти природоохоронного фонду Південний Буг наводнили хлорелою, яка очищує річку від водоростей. Товстолоб, якого вважають меліоратором водойм, впливає на рівень кисню в воді. Через це влітку річка не цвіте.

Надалі, якщо дозволить фінансування, або знайдемо спонсорів, плануємо запускати судака, щуку, щоб були всі види риби у достатній кількості в нашій водоймі, – каже депутат Хмельницької облради Юрій Смаль.

Нагадаємо, на обох берегах Південного Бугу наразі триває реконструкція зон відпочинку. Зокрема, нові пішохідні доріжки прокладають у парку Молодіжному та парку ім. М. Чекмана. В останньому також облаштовують територію біля реконструйованого колеса огляду.

Відео: МТРК Місто

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook