Новини
Здоров’я

Хмельниччина демонструє зниження захворюваності на коронавірус, – Гамалій

З шести показників, які визначають рівень епіднебезпеки, на Хмельниччині високими залишаються два, тому епідеміологи поки проти виходу Хмельниччини з «червоної» зони. Разом з тим, в області відзначається зниження темпів захворювання на коронавірус. Для подолання епідемії, запровадив більш жорсткі карантинні обмеження для “жовтої”зони, які в першу чергу торкнуться невакцинованих осіб.

Про це та про ситуацію з поширенням коронавірусної хвороби на території області на сьогоднішньому брифінгу розповів голова Хмельницької облдержадміністрації Сергій Гамалій.

Очільник області нагадав, що на сьогодні Хмельниччина перебуває в «червоній» зоні епіднебезпеки із тенденцією до зниження захворюваності та покращення ситуації.

Пік ми пройшли в середині листопада. За минулий тиждень маємо вдвічі менше зареєстрованих хворих, ніж за попередній. За останню добу захворіло 276 людей, одужало 1116, – повідомив посадовець.

За рівнем захворюваності Хмельниччина перебуває на 3 місці в Україні, за рівнем госпіталізації – на 5-му. Тому поки що перспектив перейти в зону з м’якшими умовами карантину в області немає.

Також голова ОДА наголосив, що високою залишається захворюваність серед дітей – 10% від усіх хворих. Також високою є летальність внаслідок ускладнень від хвороби – за останню добу померло 24 людини. Нові летальні випадки зафіксовані:

  • 12 – Хмельницький район
  • 5 – Шепетівський район
  • 7 – Кам’янець-Подільський р-н

Щоб зменшити навантаження на медичні заклади, відповідно до рішення уряду, починаючи з 6 грудня, карантинні обмеження будуть посилені. В першу чергу це стосуватиметься тих, хто досі не дійшов до пунктів вакцинації. Для них обмеження діятимуть навіть там, де рівень епіднебезпеки визначений як “жовтий”.

Саме “жовта” зона зазнала найбільших змін щодо правил карантину.

Так, зокрема, жовтий ковідний сертифікат діятиме дише 30 днів. Заклади з масовим відвідуванням людей, працюватимуть лише за умови вакцинації всього персоналу хоча б однією дозою або наявності негативного тесту чи сертифікату про одужання. Відвідувачі мають дотримуватися таких же правил.

На вході закладу має стояти співробітник з термометром для вимірювання температури та смартфоном для зчитування QR-коду COVID-сертифікату, – пояснив деталі нових обмежень голова Хмельницької ОДА.

Натомість у “жовтій” та “зеленій” дозволять перевозити стоячих пасажирів. Але в кількості не більшій, ніж 50% місць для стояння.

В червоній зоні обмеження посилять, заборонивши роботу закладів, ринків, спортзалів, міжміських перевезень.

Керівники та власники закладів несуть відповідальність за порушення карантинних обмежень. Тому від кожного з нас залежить як швидко ми зможемо перейти на зелений рівень і безпечно жити та працювати. Вірус мутує, проміжок часу між моментом зараження і появою перших симптомів інфекційного захворювання зменшився з 14 до 5 днів, – наголосив Сергій Гамалій.

За минулу добу в Хмельницькій області зроблено 6846 щеплень від COVID-19. 1868 осіб зробили перше щеплення, 4978 завершили вакцинацію. Загалом від початку вакцинальної кампанії медпрацівники зробили 741917 щеплень від COVID-19.

Завантаженість лікарень, де надають допомогу хворим з COVID-19, у порівнянні з минулими днями, знову незначно зросла і становить станом на сьогодні, 30 листопада, 53,5%.

За інформацією пресслужби Хмельницької ОДА

Стокове зображення від Depositphotos

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook