Новини
Суспільство

Зарплата на Хмельниччині у жовтні зменшилася

Середня зарплатня штатних працівників Поділля у жовтні становила 12223 гривень проти 12469 гривень у вересні. Й хоча за місяць заробітна плата зменшилася на два відсотки, проте за рік вона зросла на 18,5%.

Максимальна зарплатня цього року зафіксована в червні, коли вона сягнула майже 13 тисяч гривень; затим в останні два літні місяці в області спостерігалося зниження зарплатні, а у вересні – збільшення. Схожа тенденція була й минулоріч: стрімке зростання у червні, затим – двомісячне падіння.

Відмінність полягає в тому, що торік не було жовтневого зниження: з  серпня грошова винагорода поступово зростала до грудневого стрибка, пов’язаного із новорічно-різдвяними  преміями.

Найбільше жовтневе зменшення зарплати відносно вересня цьогоріч спостерігалося у сфері постачання електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря – на 21,0%. І хоча в цій царині (простіше кажучи,  на Хмельницькій АЕС) зарплатня залишилася найбільшою в області – 22370 гривень, це суттєво менше, ніж у вересні – 28314 гривень.

Варто зауважити, що лише різниця в зарплаті атомників більша, ніж місячна зарплатня робітників тимчасового розміщування й організації харчування. В цій сфері в жовтні платили по 5128 гривень «білої» зарплати. Причому це навіть менше, ніж у вересні, – на 5,2%. Якщо можна винайти якийсь позитив для працівників цієї сфери, то лише той, що за рік їхня зарплатня зросла значно більше, ніж в середньому в краї: на 33,4% проти, як вже йшлося, 18,5% по області в середньому.

Крім атомників, суттєве падіння зафіксоване у добувній промисловості та розробленні кар’єрів. Так, зарплатня видобувників – 13363 гривні – вища, ніж середньообласна, проте на вісім відсотків менша, ніж у вересні, зауважили в Головному управлінні статистики у Хмельницькій області.

Стокове зображення від Depositphotos

Автор: Костянтин Зварич

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook