Новини
Здоров’я

Хмельниччина переходить у «жовту» зону

Понад місяць Хмельниччина перебувала у зоні найжорсткіших карантинних обмежень, і ось нарешті, напередодні свят серед останніх таки переходить до «жовтого» рівня епідемічної небезпеки. Суттєво життя мешканців області це не спростить, адже на цьому рівні низка обмежень, характерних і для «червоного» рівня, залишається.

Кількість нових лабораторно підтверджених випадків захворювання на ковід серед мешканців Хмельниччини останнім часом невпинно знижується, тож зрештою Хмельницька область разом з Вінницькою з 15 грудня «переодягнеться» разом з більшістю регіонів України у «жовте». Найдовше область трималася в «червоній» зоні через надто високий рівень госпіталізації хворих, проте й це показник зрештою таки вдалося знизити.

Разом з тим, у «жовтій» зоні залишаються актуальними, за інформацією МОЗ, такі карантинні обмеження:

  • відвідування закладів освіти, якщо на самоізоляції перебуває більш як 50% учнів та співробітників;
  • робота закладів освіти, в яких вакциновано менш як 100% персоналу;
  • проведення масових заходів;
  • робота закладів культури;
  • робота закладів громадського харчування (окрім роботи на винос та доставки);
  • робота спортзалів, басейнів;
  • діяльність закладів з розміщення (крім готелів, санаторних і соціальних закладів);
  • міжобласні та міжнародні перевезення.

Тобто для роботи та відвідування закладів на жовтому рівні достатньо отримати хоча б одне щеплення та мати хоча б «жовтий» внутрішній COVID-сертифікат або тимчасово довідку 063-О, видану лікарем, який проводив щеплення, – роз’яснюють у МОЗ.

Також там нагадали, що термін дії «жовтого» сертифіката становить 30 днів. Мінімально можливі інтервали для доз вакцин:  Comirnaty/Pfizer-BioNTech – 21 день, Moderna – 28 днів, CoronaVac/Sinovac Biotech – 14 днів, Oxford/AstraZeneca – 28 днів.

За минулу добу в Хмельницькій області зроблено 1102 щеплення від COVID-19. 314 осіб зробили перше щеплення, 788 завершила вакцинацію. Загалом від початку вакцинальної кампанії медпрацівники зробили 804188 щеплень від COVID-19.

Темпи вакцинації на Хмельниччині все ще залишаються незадовільними, і від доведеної норми в 11 500 щеплень на добу область відстає приблизно в 10 разів. Швидше за все, саме це стало причиною того, що днями в області довелося утилізувати понад 12 тисяч доз вакцини, якою ніхто не скористався і термін її придатності вичерпався. Так, зокрема, «AstraZeneca» утилізували 10 740 доз, «Moderna» – 1 310 доз. На заміну утилізованій в область обіцяли поставити 20 тисяч свіжої AstraZeneca.

В області тривають перевірки дотримання карантинних обмежень працівниками Держпродспоживслужби та правоохоронцями. Щодня здійснюється близько сотні перевірок закладів та одиниць транспорту. Рятувальники продовжують здійснювати виїзди з метою інформування населення про необхідність вакцинації.

1000 гривень за вакцинацію пенсіонери зможуть витратити на ліки

Уряд розширить програму «єПідтримка». Українці, старші за 60 років, які пройшли повний курс вакцинації, зможуть витратити 1000 гривень на соціальні потреби. Наразі Кабінет Міністрів України, на доручення Президента України, вже працює над механізмом, який дозволить з січня 2022 року скористатись програмою єПідтримка для придбання ліків.

Наше завдання – надати реальну підтримку не тільки бізнесу, а й кожному українцю. Саме тому ми працюємо над розширенням програми. Особливу увагу ми приділяємо старшим людям, адже у кожного віку свої потреби. Вже з початку нового року люди поважного віку зможуть придбати в рамках програми ліки, – зазначила Перша віце-прем’єр-міністр-Міністр економіки України Юлія Свириденко.

Щоправда, механізм, за яким цією послугою зможуть скористатися пенсіонери, які не мають смартфонів та не підключені до системи «Дія», наразі не відомий.

COVID-статистика Хмельниччини

Станом на 13 грудня у Хмельницькій області виявлено 86 нових випадків захворювання на коронавірус:

  • 76 – Хмельницький район
  • 10 – Кам’янець-Подільський р-н

Лікується 7873 особи, з них  6728 – амбулаторно. Завантаженість ліжкомісць з киснем по області складає 40,1%. В лікарнях перебувають 1145 хворих, 65 – з підозрою.

Одужало ще 205 осіб:

  • 99 – Хмельницький район
  • 61 – Шепетівський район
  • 45 – Кам’янець-Подільський р-н

Кількість летальних випадків внаслідок ускладнень через COVID-19 в області – 3129. Зареєстровано 5 летальних випадків:

  • 1 – Хмельницький район
  • 4 – Шепетівський район
Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook