Новини
Духовність

На старому кладовищі у Хмельницькому могили сиріт доглядають активісти

Аби позначити місця поховань дітей-сиріт, зроблені в середині 90-років минулого століття, на кладовищі у Шаровечці встановили таблички з написом «сирота» та поклали до підніжжя іграшки. Хмельничани, які раптово виявили на цвинтарі щось схоже на масове поховання дітей, здивувалися та занепокоїлися. За могилами померлих сиріт наразі доглядають активісти.

Могили із написом “сирота” на одному з найстаріших хмельницьких кладовищ у Шаровечці стали приводом для обговорення в мережі. На конструкції з двох дощок і прикріплених безіменних табличок звернув увагу хмельничанин Дмитро.

Що за… свіжі могили? На кладовищі Шаровечки, проходжу, а тут на тобі. Якесь з’явилось масове поховання з табличками СИРОТА, під кожною табличкою м’яка іграшка. Діти? А чому стільки і одночасно? А чому немає дати народження і смерті? А чому немає навіть імені? Чому так хаотично попри дорогу поховані? Людство останнім часом зовсім втрачає людське обличчя… – написав хмельничанин.

В обговореннях користувачі фейсбуку зробили різні припущення: від інсталяції до облаштування ділянки під забудову:

Ні дати народження, ні дати смерті немає… Щось підозріло це все…

На кожному “імпровізованому хресту” стрічка відповідного кольору. Голуба, рожева… Дивно все це…

Може, хтось собі на продаж землю розмітив? Чи закинуті могили підписали, щоб не рили там… Я не розуміюся у цьому бізнесі, якщо він є. Інакше до відповідальних осіб питання. Може, бомжів так ховають? Але навіщо іграшки, якщо дорослі?

Це якась або інсталяція, або флешмоб задля хайпу. Могили сиріт нічим не відрізняються від могил людей, які мають батьків. Поховання містить інформацію і дати народження та смерті. А тут просто патики в землі обабіч могил… Або недолугий жарт. Думаю скоро буде відомо, що то таке.

Аби дізнатися, що означають ці таблички на кладовищі, ми звернулися до директора спеціалізованого комунального підприємства “Хмельницька міська ритуальна служба” Сергія Бортника.   

Все виявилося прозаїчніше і водночас гуманістичніше. Таблички про поховання сиріт встановили представники Української спілки ветеранів Афганістану в області, які багато років поспіль впорядковують дитячі могили на кладовищі. Для цих поховань тут всередині 90-их років був виділений спеціальний сектор – №58. Ховали там до початку двохтисячних.

Коли ховали, на цих могилах ставили дерев’яний хрест. Оскільки нема родичів, пам’ятник, звісно, ніхто не встановлював, хрест з часом згнивав, а на могилі лишався лише горбок. Тому там і встановили таблички, – прокоментував Сергій Бортник.   

Всього  кладовищі у Шаровечці – понад 120 тисяч могил і всі вони обліковані. Нині дітей, зокрема і сиріт, ховають у спеціально відведеному секторі на початку кладовища мікрорайону Ракове.

Нагадаємо, цьогоріч на кладовищі у Шаровечці ” Хмельницька міська ритуальна служба” збудувала колумбарій за  понад пів мільйона гривень. Конструкція розрахована на 156 ніш. Від початку осені підприємство реалізувало 20% відсіків для збереження урн з прахом. На цьому ж цвинтарі вже наступного року може розпочатися зведення сімейних склепів.

Це має бути 15 склепів під ключ – з гранітом, намогильною плитою, стелою. Будівництво може потягнути на понад півтора мільйона гривень.  Проте на сьогодні таких коштів на підприємстві немає”, – зазначає Сергій Бортник.

Наразі депутатська комісія вирішила дослідити питання спорудження колумбаріїв на інших кладовищах Хмельницького. Для цього  насамперед  розглядають цвинтар мікрорайону Гречани.

У Хмельницькій тергромаді триває процес впорядкування цвинтарів. Громада, окрім адміністративного центру, налічує 23 села, в кожному з яких є кладовище. Проте, як з’ясувалося,  на жодне з них донині не було відповідної документації.

Проблема скрізь однакова. Кладовища свою територію, скажімо так, “з’їли” – необхідно виділяти землю під нові. Ми почали виготовляти акти на землю, тому що на жоден сільський цвинтар їх не має. Тобто де-факто кладовище є, а де-юре – ні. Огорожі, старі доріжки – над цим всім також потрібно працювати. Сміття – це найбільше питання. Оскільки, якщо вивозити його з далеких сіл – приміром, Прибузьке, Масівці, Водички – на хмельницький полігон,  то воно за вартістю буде для нас “золотим”. Тому треба шукати якусь альтернативу “, – вважає директор СКП “Хмельницька міська ритуальна служба”.

Автор: Світлана Русіна

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook