Новини
Політика

Кам’янець може залишитися без бюджету на 2022 рік

Як і прогнозував учора міський голова Кам’янця-Подільського, міські депутати від опозиції вкотре зірвали сесію, пославшись на перебування у відрядженнях та інші причини. Таким чином сесія була не повноважною, тож затвердити бюджет на наступний рік у Кам’янці знову не змогли.

Оголошення про термінове скликання оперативної наради міський голова поширив на своїй сторінці у Фейсбук вчора під вечір.

У зв’язку з можливим зривом депутатами ухвалення бюджету на 2022 рік, терміново 22 грудня о 16.15 в приміщенні міської ради (к. 313) скликаю оперативну нараду для розпорядників бюджетних коштів,написав очільник міста.

Нарада у міській раді відбулася, а от сесія, яку вкотре скликав сьогодні міський голова, – ні. За інформацією міської ради, для її проведення вкотре не вистачило обранців у залі.

Як повідомили депутати в телефонному режимі відділу з обслуговування ради, причина їх відсутності сьогодні – здебільшого у відрядженнях та виробничих потребах. Тож, виходить, що бюджет громади на 2022 рік – а це заробітні плати, життєдіяльність міста – опинився для частини депутатів на другому місці, – зазначають у міській раді.

Згідно з Бюджетним кодексом, головний фінансовий документ громади мають прийняти до 25 грудня і не пізніше. Інакше в місті у прямому сенсі настане колапс: не буде змоги профінансувати повністю тепло, світло, газ бюджетним закладам, харчування у школах і садочках, пільгові медикаменти, спортивні програми, благоустрій тощо. Під загрозою – і реалізація програми Громадський бюджет.

«Не менш важливим є розгляд земельних питань, – наголосив Михайло Посітко. – Уже підготовлено близько 400 таких проєктів рішень. Вони всі пропрацьовані і опубліковані на сайті міської ради, згідно з Законом України «Про доступ до публічної інформації». Ми могли б розглянути ці питання вже. Але через блокування роботи сесії в нас постійно відсутній кворум. Тому ми й надалі будемо пробувати збирати депутатів. Бо громада не може більше чекати!».

У себе ж на сторінці Михайло Посітко роз’яснив простими словами, чим загрожує місту не прийняття бюджету на 2022 рік у відведений термін.

Нам доведеться жити за системою, коли в місяць витрати не повинні перевищувати суму 1/12 від бюджету 2021 року. А це – 66,5 млн грн. При цьому обов’язково маємо виплатити зарплату бюджетникам і розрахуватися за енергоносії – світло, газ, тепло в школах, садочках та інших бюджетних закладах. Бо це – захищені статті. Але лише на них у місяць громаді потрібно значно більшу суму – 68,7 млн грн! Тому постає питання – чи буде можливість забезпечити життєдіяльність громади: повноцінну роботу закладів освіти (з харчуванням, теплом і зарплатами), розчищення доріг від снігу, безкоштовний проїзд в комунальних автобусах, медичну допомогу важкохворим, пільгові ліки та навіть вуличне освітлення. Це найнагальніші потреби, без яких наша громада просто зупинить життєдіяльність. І стосуються вони кожного мешканця! Тому зараз у нас два варіанти: затвердити бюджет-2022 або перейти в режим тотальної економії. І обирати будуть депутати, голосуючи або ні, – написав міський голова.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook