Новини
Інтерв'ю

Інтерв’ю з Сергієм Гамалієм: відверто – про державне та особисте (ЧАСТИНА 2)

В продовження розмови з головою Хмельницької ОДА Сергієм Гамалієм, який уже рік обіймає цю посаду та підбиває певні підсумки своєї роботи. Про вакцинацію, “Велике будівництво”, друзів та ворогів, про плани та перспективи – читайте далі.

– За кожної нагоди закликаєте вакцинуватися від коронавірусу. Ви особисто вакциновані? 

– Так, і я, і моя сім’я. У нашій області створені всі умови для того, щоб безкоштовно в зручний час зробити щеплення. Третина населення Хмельниччини вже отримала дві дози. На щастя, маємо спад захворюваності на коронавірус.

– Як використаєте «тисячу» за вакцинацію? 

– Планую придбати книги для дітей.

– Ви згадали про дороги «Великого будівництва». Здебільшого ремонтують автошляхи державного значення. Їх якість тішить. Але поза увагою місцеві дороги, розбиті і зруйновані. Чому?

– На території Хмельницької області понад 5 тисяч кілометрів доріг місцевого значення, які ведуть від одного населеного пункту до іншого. Десятиліттями їм не приділяли увагу, або були ямкові ремонти. Цього року Хмельниччина отримала 991,7 мільйона гривень субвенції з державного бюджету на капітальний та поточний середній ремонт доріг загального користування місцевого значення, вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах. Наступного року державним бюджетом для Хмельницької області передбачено субвенцію в сумі 945,8 мільйона гривень на такі цілі.

Основна ідея – ремонтувати місцеві дороги кілометрами, цілими напрямками, а не клаптиками, як раніше, і першочергово кошти спрямовувати на ті дороги, які ведуть до життєво важливих об’єктів. Разом з тим, ми не можемо всі кошти одразу кинути на північ Хмельниччини чи південь. Тому плануємо ремонт місцевих доріг так, щоб охопити за декілька років всю територію області. В цьому році відремонтували понад 106 кілометрів місцевих доріг та понад 14 кілометрів доріг комунальної власності у населених пунктах, 9 мостів.

Вперше за тривалий час оновлюємо шляхи, які ведуть до історико-культурних об’єктів, наприклад, новоствореного Малієвецького музею. Це одна з історичних перлин, тому відновлення цієї дороги важливе не лише для жителів краю, а й для туристів з усіх куточків країни та світу. Популяризація Хмельниччини і перетворення її визначних пам’яток в туристичні магніти повинне супроводжуватись побудовою розвиненої дорожньої інфраструктури із комфортними умовами доїзду до них.

– В листопаді Ви підписали розпорядження про ліквідацію обласної служби місцевих доріг. З чим пов’язане таке рішення? Чи не з персоною колишнього директора Сергія Дуди, якого Ви звільнили і потім він виграв суд в ОДА про поновлення на посаді? 

– Ліквідація обласної служби місцевих доріг не має жодного суб’єктивного підґрунтя. Це рішення назрівало давно. Хмельницька обласна служба місцевих доріг була утворена в січні 2020 року як прибуткове держпідприємство, платник ПДВ. При цьому не виробляло жодної продукції, щоби платити ПДВ, а було тільки замовником ремонту місцевих доріг. Кошти підприємство отримувало від держави як субвенцію, а далі спрямовувало підрядникам за ремонт. Частину грошей у виді нарахованого ПДВ доводилося повертати державі. І за неповних два роки діяльності підприємство повернуло до бюджету близько 8 мільйонів гривень ПДВ, які можна було би витратити на дороги. Тепер утворили нове дорожнє підприємство, неприбуткове. Щоб не втрачати коштів субвенції.

– За останні чотири роки на Хмельниччині закрили 142 школи, в цьому році близько 25-ти. Їх об’єднують, оптимізовують, це викликає стурбованість  людей, що діти залишаться без належної освіти… 

– Цього точно не буде! І якраз належна освіта для наших дітей – це наша головна мета. А хіба можна її здобути у школі, де в класі від сили п’ять учнів, а іноземну мову викладає вчитель математики? Про яку якість освіти може йти мова в школі, де левова частка витрат йде не на навчальні посібники, сучасне обладнання та опанування нових методів викладання, а на дрова та утримання приміщень? Це марна трата бюджетних коштів, які можна використати набагато раціональніше. Наприклад, придбати кабінет фізики чи хімії, інтерактивну дошку чи ноутбуки.

Найголовніше в оптимізації освітньої мережі – це забезпечення комфортного доведення учнів та вчителів до опорних шкіл. І ми над цим працюємо. В області організовано безперебійний підвіз понад 17 тисяч учнів сільської місцевості 415-ма шкільними автобусами. У цьому році придбано ще 14 нових шкільних автобусів за кошти державної освітньої субвенції та місцевих бюджетів.

Ще одне завдання, яке ставимо перед собою, – зробити наші навчальні заклади доступними для всіх без винятку дітей. Саме тому працюємо над розширенням мережі закладів освіти з інклюзивним навчанням.  

– На своїй сторінці у Фейсбук Ви нещодавно написали, цитую: «Я вдячний також ворогам, яких з’явилося чимало за останній рік, за те, що проходжу такі потрібні мені життєві уроки». Про що це? 

– Знаєте, в бізнесі є конкуренти, успіхи яких ще більше спонукають тебе бути кращим, розвиватися. І це нормально. А в державницькій роботі з’являються ті, які вважають тебе не достатньо гідним цієї посади, але чому – не можуть пояснити. Намагаються втілити якісь особисті амбіції. Повірте, якщо критика конструктивна, а порада дієва, то завжди готовий до розумного діалогу. Для мене важлива довіра людей. А тим, хто намагається на це вплинути, я би порадив краще спрямовувати свої сили на розвиток області. 

– Ви знову стали студентом. Маєте дві вищих освіти – юридичну і економічну. Навіщо Сергію Гамалію ще один диплом? 

– Вчитися ніколи не пізно, не соромно і навіть треба. Я навчаюсь в Київському національному університеті імені Тараса Шевченка. Вдосконалюю свої знання у публічному управлінні та державній службі.

– Якою бачите Хмельницьку область, скажімо, ще через рік? 

– Комфортною для людей. Це складно, але реально. Якщо не займатися популізмом, а закачати рукава всім разом і працювати. 

– Де Ваше найулюбленіше місце на Хмельниччині? 

– Питання провокативне. Якщо скажу, що в рідному Кам’янці-Подільському, то буде несправедливо щодо решти регіону. В нас куди б не поїхав, скрізь є місця, що надихають. Для себе постійно роблю якісь відкриття, переконуюсь, наскільки туристично приваблива наша область. Чому б не популяризувати її? Навіть через той самий Хмельницький кінофестиваль. Знаєте, дехто сприймав цю подію скептично. А після кінофестивалю локаціями Хмельниччини зацікавилось ще більше відомих кіномитців. 

– Можливо, про подільський край скоро заговорять і в Голівуді?

– Не виключаю такого.

– Що таке проєкт «Хмельниччина в постатях», який Ви ініціювали?

– Ця ініціатива виникла неспроста. Ми відновлюємо історичну пам’ять через долі непересічних краян. От, наприклад, чи багатьом відомо, що Богдан Хмельницький, в честь якого названий наш обласний центр, ніколи не був у Хмельницькому? Або хто зі всесвітньо відомих режисерів тісно пов’язаний із Хмельниччиною? Чи назвете ім’я багаторазової паралімпійської чемпіонки, яка довела всьому світу, що нема нічого неможливого, навіть якщо ти з самого народження «інша»? Ви будете здивовані, але це теж наша землячка.

Впевнений, що область має ким пишатися. Тому й вирішив ініціювати проєкт «Хмельниччина в постатях». Це також спосіб популяризації нашого краю. Над ним зараз працює Державний архів. Збираємо дані про непересічних земляків. Хтось буде добре знайомий, а про декого почуєте вперше. Про формат проєкту дізнаєтесь згодом. 

– Яких подарунків чекаєте «під ялинку»?  

– В нашій сім’ї традиційно даруємо один одному прості символічні подарунки. Мушу зізнатися, що свята стали для мене тим рідкісним моментом, коли можу побути з сім’єю і більше приділити часу рідним. На щастя, маю чудову дружину і трьох прекрасних дітей, які розуміють і завжди підтримують.

– Що побажаєте мешканцям Хмельниччини напередодні свят? 

– Миру! І віри в завтрашній день і свої сили. В те, що попри різні випробування, ми зможемо збудувати квітучу країну, де панує достаток і злагода. І головне – здоров’я усім українським родинам. 

– Дякуємо за відверту розмову і побажання! Нехай і Вам усе вдається!

Лілія Коцюк, ХМ-ІНСАЙД 

Автор: Адміністратор сайту

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook