Новини
Надзвичайні події

На Хмельницькій АЕС шукали вибухівку

Інформацію про вибухонебезпечний предмет, що його, ймовірно, залишили на території Хмельницької атомної електростанції, поліція отримала вчора, 28 грудня. Оскільки Хмельницька АЕС є стратегічним об’єктом, перевірка отриманого повідомлення здійснювалася за спеціальною процедурою.

Після отримання анонімного повідомлення на Хмельницькій АЕС зібрали антитерористичний штаб та проінформували правоохоронців та СБУ, керівництво «Енергоатому», Державної інспекції ядерного регулювання України, а також регіональний диспетчерський центр ПрАТ «НЕК «Укренерго» західного регіону.

Інформація про замінування, яку перевіряли вибухотехніки, зрештою не підтвердилася, ні вибухових пристроїв, ні зброї на території ХАЕС не знайшли.

Як повідомили у пресслужбі ВП ХАЕС, у випадку, якщо особу, котра зробила неправдиве повідомлення про замінування стратегічного об’єкта, встановлять, їй загрожує до восьми років ув’язнення відповідно до чинного законодавства України.

Нагадаємо, в березні поточного року президент України підписав закон про посилення відповідальності за завідомо неправдиве повідомлення про мінування.

Цей документ має на меті суттєво зменшити кількість завідомо неправдивих повідомлень про мінування об’єктів і забезпечити економію матеріальних та інших ресурсів органів державної влади, залучених для перевірки неправдивої інформації. Адже, за даними Національної поліції України, за 2019 рік слідчі розпочали досудове розслідування близько 2 тисяч кримінальних правопорушень, передбачених статтею 259 Кримінального кодексу України, що вдвічі більше, ніж у 2018 році. А з січня до березня 2020 року розпочато 213 кримінальних проваджень за вказаною статтею. При цьому нерідко одночасно повідомляється про мінування десятків об’єктів, – прокоментували внесення змін у закон в Офісі Президента

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook