Новини
Освіта

У школах Хмельницької громади завершили реформування системи харчування

Розпочата ще восени 2019 року харчова “революція” в хмельницьких школах вийшла на фінішну пряму. За цей час з меню остаточно зникли сосиски й варена ковбаса, м’ясні, рибні й овочеві консерви, вироби з надмірним вмістом цукру й солі, шкідливі добавки й трансжири. У місцевому  департаменті освіти й науки замість двотижневого розробили чотиритижневе меню. А страви, які не користуються популярністю щосезону відслідковують й замінюють на подібні, але приготовані інакше.

Насправді добре розрекламоване меню Євгена Клопотенка – це лише один з прикладів, який можуть наслідувати при формуванні стравниці в школах. Головне – дотримуватися норм, прописаних в Постанові Кабміну від 24 березня 2021 року. І вже на основі цього конструювати різні рецепти.

Намагаємося створити меню, яке реально підготувати і щоб діти його справді  їли. У нас багато джерел, а не лише збірник Клопотенка. Є рекомендовані технічні картки, підручники з організації харчування. Ми не можемо просто собі готувати, що заманеться. Узгоджуємо все з Держпродспоживслужбою. Не лише самі страви, а й деталі термічної обробки продуктів. Показуємо, чи використали необхідну вагу продукту. Також меню треба сконструювати таким чином, щоб сніданки з обідами не повторювалися,розповідає спеціалістка з харчування департаменту світи та науки Хмельницької міської ради Ольга Гура.

Зокрема, передбачено, що один раз на тиждень має бути риба, стільки ж – картопля, двічі – філе. Тричі на тиждень – каша. Кожного дня – овочі й фрукти.  Чотиритижневе меню дозволило ще більше урізноманітнити страви.

Стравницю оновлюють з урахуванням сезонності. Ті ж страви, які діти чомусь не вподобали, корегують. Так, зокрема, рис з корицею замінили на різотто з кукурудзою. Його дають раз на місяць. Довелося замінити й картоплю з рибою, запеченою в сметанному соусі. Практика показала:  діти краще споживають окремо картоплю й окремо рибу. А от з приготуванням рибної страви вже можна експериментувати: готувати і рибні нагетси, і запечену або тушковану з овочами  рибу.  Є й страви, реалізувати які в школах технічно занадто складно через велику кількість порцій. Саме через це учням не дають, приміром, омлет. Натомість його можуть куштувати вихованці садочків. Потерті ж варені яйця  в школах нині додають й в болгарський суп, який готують з манною крупою.

Експериментують і з бургерами. В зимовий період свіжий огірок замінюють на тонко порізаний квашений. Ще однією новацією стане додавання до страви пекінської капусти. З’являться в меню також такі продукти, як  кус-кус,  булгур, сочевиця.  Як і раніше, з видів риби використовуватимуть тільки морожений хек або минтай. З м’яса – свинину, курятину й інколи – яловичину.

Голос народу

Ми розпитали хмельничан про відгуки їхній дітей на шкільне харчування. Зміни помітили всі. Проте оцінюють їх по-різному.

У порівнянні з минулим роком харчування стало гіршим. Приміром, бургер все рідше. Але мої діти – не показник, вони й удома перебірливі в їжі. А загалом наявність великих шматків м’яса, бургерів, піци, нагетсів їй подобається. А мені подобається, що вже немає сосисок і ковбас.  (НВО №28)

У нас в школі, здається, за Клопотенком харчування. Мої малі не все їдять, бо вони й вдома не все їдять. Рибу, наприклад – ні. А от бургери – залюбки.  Знаю, що їм давали йогурти, булки, апельсини, яблука, банани, соки – це також великий плюс. Меню стало кращим, особливо якщо порівнювати з моїм шкільним. (НВК №7, колишня СЗШ №26)

Моїй дитині не дуже подобається, тому що, на її думку, їжа несмачна, часом неприємно пахне. Рис буває пересоленим. Зі смачних страв – рибна котлета, запіканка і чай. (НВК №10)

Класно, що в меню більше нема сосисок й ковбаси. Але чула, як однокласники сина через це обурювалися, бо вважають ці продукти смачними. Сину ж подобається запіканка з сиром, суп з яйцем, кус-кус з м’ясом. А рис і з корицею не зайшов, і новий з овочами теж не подобається. З бургерами теж ситуація цікава. Знаю, що діти виймають звідти овочі і їдять тільки булку з м’ясом. (СЗШ №7)

Годують нормально. Особливо син любить сирну запіканку з варенням на сніданок, а на обід – борщ і оладки з варенням. Давали фрукти – яблука, груші, банани, мандарини. Каже, що не любить шкільний гороховий суп і каш. (НВК №6)

Нагадаємо, шкільні сніданки – безплатні для всіх учнів 1-4 класів. Їхня вартість наразі – 20 гривень. За обіди батькам доведеться сплатити 29 гривень. Коштом міського бюджету харчуватимуться учні пільгових категорій – сироти й діти позбавлені батьківського піклування; учні з малозабезпечених сімей; учні, батьки яких загинули під час участі в антитерористичній операції/операції об’єднаних сил; школярі  з родин загиблих під час участі в Революції Гідності.

Автор: Світлана Русіна

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook