Новини
Ізяславська міська

Харвестер за майже 7 мільйонів придбали для лісівників Шепетівщини

Задля спрощення та покращення роботи Державне підприємство «Ізяславське лісове господарство» придбало харвестер марки JOHN DEERE. Потужний механізм, що «валить» дерева за секунди, обійшовся недешево, проте «відбити» його вартість лісівники планують за кілька років.

Новий потужний механізм задіюватимуть на рубках головного користування. Аналогів такій машині в області немає. За словами головного лісничного лісгоспу Віталій Зайчука, техніку придбали у розстрочку на три роки. За цей же період вона себе повністю має окупити.

Харвестер – самохідна, багатоопераційна лісозаготівельна машина, на колісній або гусеничній базі. Призначений для виконання комплексу лісосічних операцій: валка, обрізка сучків, розкряжування та пакетування сортиментів на лісосіці, при проведенні як суцільних рубок, так і при вибіркових рубках і рубках догляду. Керування здійснюється одним робітником.

Техніку використовуватимуть на лісозаготівельних роботах. За один робочий день механізм заготовляє від 100 до 150 кубометрів деревини. Якщо порівняти із ручною працею, один харвестер замінить близько півтора десятка людей.

Ми здешевили заготівлю деревини. Тобто якщо у нас працюють бригади чи приватники, ми платимо, наприклад, за заготівлю кубометра близько 320-340 гривень, а з цим агрегатом  вартість заготівлі одного кубометра обходиться максимум у 200 гривень, – пояснив Віталій Зайчук.

Водієві, який керує новою технікою, попередньо довелося пройти навчання, адже машина – автоматизована: одночасно потрібно натискати щонайменше 20 кнопок. А для цього потрібно знати, яка за що відповідає.

На цьому у лісгоспі не зупинятимуться – тут планують і надалі купувати високоякісну техніку європейського зразка, аби покращувати результативність та полегшувати процес.  

Відео: Перший Подільський

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook