Новини
Екологія

Повалені вітром на Хмельниччині дерева продадуть на аукціоні

Всього протягом січня в одному з лісових господарств області буревії пошкодили зелені насадження на території площею у 30 гектарів. Причиною пошкодження дерев здебільшого сосен та ясенів, науковці називають псування кореневої системи, що є проблемою не лише в Україні, а й в усій Європі. Що робитимуть з поваленими деревами, розповіли у лісівників.

У Проскурівському лісовому господарстві, яке розкинулося на площі у 5400 гектарів та розташовується на території колишніх Хмельницького, Старокостянтинівського та Волочиського районів, потужні січневі вітри повалили чимало дерев. Аби забрати їх, лісівникам потрібні спеціальні дозволи. Тільки після цього вони зможуть вивезти дерева з лісів та почати їх розробку на лісоматеріали та дрова. Їх згодом продадуть на аукціонах.

За пошкоджену деревину до держбюджету також потрібно буде сплатити рентну плату, сума якої нараховується відповідно до встановлених і чинних тарифів.

За словами науковців, ситуація з поваленими деревами в Проскурівському лісовому господарстві є прикладом вітровалу, коли вітер зносить кореневу систему рослини і валить все дерево, вивернувши коріння. Однією з причин такого явища, зокрема, щодо ясенів, є гниття кореневої системи – це проблема, рішення якої не можуть знайти не лише в Україні, а й у Європі.

За інформацією Суспільне Поділля

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook