Новини
Події

Міський голова Кам’янця розповів, чим загрожує місту блокування роботи «Міськтепловоденергія»

Брифінг міського голови Кам’янця-Подільського щодо ситуації, яка склалася довкола діяльності комунального підприємства «Міськтепловоденергія», відбувся сьогодні, 14 лютого, у міській раді. Звертаючись до представників ЗМІ та громади, Михайло Посітко розповів, хто, на його думку, зацікавлений в блокуванні призначення нового керівника комунального підприємства Олександра Похилка і чим це загрожує Кам’янцю-Подільському.

За словами Михайла Посітка, попри звинувачення у незаконності звільнення Валерія Гордійчука, воно є легітимним  і проведене в рамках закону. Причиною заміни керівника комунального підприємства міський голова назвав неналежне виконання останнім своїх обов’язків. Так, на підприємстві за діяльності попереднього директора накопичилося чимало боргів – з виплати зарплат, по кредитах, а також постачальниками за газ, в тому числі під час опалювального сезону.

На момент звільнення Гордійчука з посади керівника КП на підприємстві загальний борг з платежів складав понад 400 мільйонів гривень. З них борги працівникам самого підприємства перевищували 5 млн грн. Зокрема, комунальне підприємство «Міськтепловоденергія» має заборгованість перед ТОВ «ГК Нафтогаз Трейдинг» за спожитий природний газ ще у листопаді 2021 року на суму понад 17 мільйонів грн, – зазначив Михайло Посітко.

Та додав, що накопичений борг за грудень – ще вищий, понад 30 мільйонів гривень.

Спроби міської влади провести перевірку фінансово-господарської діяльності зустрічали спротив і небажання допускати ні нового генерального директора, ні представника власника на об’єкти КП «Міськтепловоденергія». Натомість на КП «МТВЕ» було призначено нелегітимного виконуючого обов’язки директора Сергія Самсонюка, який провадить на підприємстві протизаконну діяльність та підписує фінансові документи від його імені, не маючи на це жодних повноважень. Відтак ці документи не приймають ні державні установи, ні підрядники. А борги на підприємстві продовжують накопичуватися.

Підприємство досі не подало звіту фінансово-господарської діяльності за 2021 рік, сказав підчас брифінгу Михайло Посітко. Також через недопуск представників влади на підприємство, немає можливості провести незалежний аудит, який би показав реальний стан справ на КП.

У зв’язку з цим є високий ризик того, що цей фінансовий тягар ляже на плечі міського бюджету, а відповідно плечі містян. Фактично відбулося рейдерське захоплення стратегічного підприємства міста. І місто, як власник, не має змоги  керувати підприємством, – прокоментував Михайло Посітко.

Крім того, фактично заблокована робота міської ради, у тому числі, щодо прийняття міського бюджету на 2022 рік. На думку Михайла Посітка, це напряму пов’язано з ситуацією навколо КП «Міськтепловодоенергія», а щодо міського голови розгорнута інформаційна війна.

Рішення зняти з посади генерального директора Гордійчука і призначити на цю посаду ефективного й досвідченого керівника Олександра Похилка міський голова вважає єдино можливим та правильним для розв’язання низки проблем, які накопичилися на комунальному підприємстві. Новий керівник мав би провести аудит господарської  діяльності, погасити борги підприємства – насамперед перед працівниками, а також налагодити ефективну роботу підрозділів, розібратися із виконанням зобов’язань перед постачальниками та споживачами. Проте зробити це поки що не в змозі, оскільки на підприємство його, як уже зазначалося, не допускають.

Тож на брифінгу Михайло Посітко також повідомив, що направив звернення до правоохоронних органів за фактом грубого порушення законності при недопущенні призначеного генерального директора комунального підприємства «Міськтепловоденергія» на робоче місце з вимогою забезпечити законність при виконанні розпоряджень міського голови.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook