Новини
Інтерв'ю

На Хмельниччині формують чотири батальйони територіальної оборони

Україна в умовах перманентної загрози повномасштабного  вторгнення з боку Росії активно розпочала створення підрозділів територіальної оборони. Ймовірно, якби сили територіальної оборони ефективно функціонували вже раніше, 8 років тому вдалося би уникнути ситуації із захопленням сепаратистами на Донбасі адміністративних будівель. Після прийняття Закону “Про основи національного спротиву” розпочалося формування підрозділів тероборони за новими штатами мирного та воєнного часу. Територіальну оборону виділили в окремий рід Збройних Сил України. Не оминув цей процес і Хмельниччину.

Тож хто саме може долучитися до підрозділів тероборони? Як відбуваються навчання резервістів? Яке грошове забезпечення у контрактників? Які завдання стоять перед силами територіальної оборони в разі виникнення надзвичайної ситуації? Про це ми запитали в начальника служби зав’язків з громадськістю Хмельницької окремої бригади  територіальної оборони Олександра Севастьянова.

Як загалом формуються підрозділи територіальної оборони в Україні та області?

У зв’язку із прийняттям Закону “Про основи національного спротиву” із січня 2022 року на Хмельниччині  розпочалося формування окремої бригади територіальної оборони за новими штатами. Наразі вона складається з 4-ох батальйонів. Вони розташовані у Шепетівці, Кам’янці-Подільському, Старокостянтинові та Хмельницькому.  Управління бригади – в обласному центрі. Раніше бригада входила до складу обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки (колишнього військового комісаріату). І кількість військовослужбовців там була невелика, лише за умови введення воєнного часу вона мала збільшуватися за рахунок резервістів. Але минулого року також було прийнято рішення про збільшення кількості Збройних Сил на 11 тисяч осіб, з яких 10 тисяч – це тероборона. Тож з початку розпочато активне поповнення її рядів за рахунок військовослужбовців-контрактників та нових резервістів. Тепер щонайменше одна така бригада тероборони створюється у кожній області. У великих регіонах буде по декілька бригад. Загалом в  Україні налічується 150 батальйонів.

Хто може доєднатися до підрозділів територіальної оборони?

На військову службу за контрактом наразі приймаються люди віком від 18 до 60 років, які підходять для цього за своїми морально-діловими якостями та станом здоров’я. Перевага надається фахівцям, які мають досвід військової служби, зокрема участі у бойових діях. Поряд з цим розглядаються і кандидати з цивільним фахом, що є спорідненим із затребуваним військовим.

Якщо людина з якихось причин не бажає присвячувати своє життя військовій службі, вона може обрати контракт на службу у резерві. Такий контракт передбачає лише періодичне залучення її до навчань та військових зборів. Термін контракту – 3-5 років в залежності від того, яке військове звання має кандидат.

Також на сьогоднішній день є можливість створити добровольче формування територіальної громади, яке буде скеровуватись штабами зони, тобто області, та районів територіальної оборони.

Можна піти на контракт, і не маючи військового досвіду?

Відповідно до чинного законодавства можна. Однак, насамперед ми зацікавлені у тих, хто вже має досвід військової служби чи служби в правоохоронних органах, був у зоні АТО/ООС. На сьогодні ми  укомплектовані особовим складом майже на 70 відсотків. Але комплектування триває й досі. До нас прийшло чимало тих, хто спочатку проходив службу в резерві, згодом вони підписали контракт на військову службу.

На яку зарплату можуть розраховувати контрактники?

Розмір грошового забезпечення військовослужбовця залежить від вислуги, звання, займаної посади і в середньому становить від 12 000 грн для рядового складу та від 14 000 грн для офіцерського. При укладанні контракту гарантована підйомна допомога, а надалі й щорічні додаткові виплати в розмірі місячного заробітку на оздоровлення, матеріальна допомога на розв’язання соціально-побутових питань. Також є додаткова виплата для тих, хто, не маючи власного житла, винаймає його. Окрім цього, військові безплатно забезпечуються речовим майном, харчуванням, медичним обслуговуванням та санітарно-курортним лікуванням. Тобто військовослужбовці Сил територіальної оборони користуються всіма пільгами, які мають військовослужбовці Збройних Сил. Також хочу звернути увагу, що днями Президент підписав Указ, яким грошове забезпечення військовослужбовцям з 1 березня 2022 року піднімуть на 30 відсотків.

А які умови служби в резерві?

Людина не перебуває на військовій службі постійно, вона, скажімо, працює на роботі, але час від часу залучається на проведення єдиних стрілецьких днів чи на військові збори. Ці дні оплачуються роботодавцем, тому людина нічого не втрачає. І ще раз на рік є заохочувальна виплата від Збройних Сил.

Що саме відпрацьовують під час навчань?

Єдиний стрілецький день проводиться в середньому раз на місяць. У цей день, як правило, відбуваються стрільби на полігоні. Також передбачені заняття з різних військових дисциплін. Наприклад, медична, тактична інженерна підготовка, захист від впливу зброї масового ураження тощо. Окрім того, 1-2 рази на рік для резервістів організовують військові збори тривалістю 1-2 тижні. Вони відбуваються на базі навчальних центрів Збройних Сил України.

До територіальної оборони можна долучитися із власною зброєю?

Такий варіант передбачений для  добровольчих формувань територіальних громад. Відповідно до Положення про такі добровольчі формування, яке затверджене Постановою Кабінету Міністрів, для цього потрібно щонайменше п’ять осіб, які утворять актив, запросять командира бригади чи батальйону на своє засідання, складуть протокол. Далі це має погоджуватися із керівництвом територіальної громади та сил тероборони.

Яке озброєння мають підрозділи тероборони?

Сили територіальної оборони сьогодні – це окремий рід Збройних Сил. І вони озброюються відповідно до покладених на них завдань. Серед таких завдань – взяти на себе охорону й оборону об’єктів, майна, населення до розгортання основних сил. Саме тому для підрозділів тероборони передбачене неважке озброєння: стрілецька зброя, гранатомети, легкі міномети.

Які саме завдання сил територіальної оборони у разі виникнення надзвичайної ситуації?

Сили тероборони відрізняються від інших підрозділів ЗС України тим, що мають подвійне підпорядкування. Відповідно до Закону  в області та районах діють штаби територіальної оборони, яким  керують голова облдержадміністрації та голови  районних державних адміністрацій. У разі виникнення надзвичайних ситуацій за їхнім рішенням Сили тероборони залучаються до виконання тих чи інших завдань.

 Чи записалися до вас жінки?

Так, безумовно, записалися. Але поки їх небагато. Жінок ми приймаємо на загальних підставах і тут питання полягає не в тому – чоловік це чи жінка. Важливо, чи підходить військово-облікова спеціальність людини, щоб взяти її на військову службу. У нас жінки можуть бути на посадах діловодів, медиків, радіотелефоністок. Усі жінки, які прийшли сьогодні до нас в бригаду, вже проходили раніше військову службу. Є й такі, які були раніше в резерві, а зараз підписали контракт на військову службу.

Кому ви можете відмовити?

На військову службу, у тому числі й в резерві, не приймаються ті, хто засуджувалися раніше за кримінальні злочини, стоять на обліку у псих/наркодиспансері,  не змогли пройти медичну комісію за станом здоров’я. Також є питання з тим, яку військово-облікову спеціальність має кандидат. Приміром, для офіцерів з інженерними спеціальностями у нас місць наразі немає. Також військове звання має відповідати посаді за штатом. Але це більшою мірою стосується офіцерів.

Розумію, що складне питання і підрозділи тільки формуються, але як би ви оцінили, чи достатньо зараз ресурсів для виконання завдань тероборони?

Справді – ми тільки формуємося. Офіційно навіть не маємо ще свого приміщення. Необхідно буде вирішувати питання зв’язку, зберігання зброї, потрібно буде обладнати кімнати для таємних документів та для чергової служби. На все це потрібні кошти, які, втім, днями вже виділені. Нещодавно на сесії обласної ради для територіальної оборони виділили близько 3 мільйонів гривень відповідно до Програми на 2022-24 роки. Протягом поточного року ми будемо вирішувати зазначені завдання і в процесі їх вирішення буде видно, наскільки вистачить виділених коштів.

А звідки забезпечення загалом надходить?

Закон “Про основи національного спротиву” передбачає фінансування тероборони не лише з державного бюджету, але й з місцевих та з інших не заборонених законом джерел. Але питання виділення зброї вирішується на рівні Генштабу.

Яке цільове призначення цих коштів?

Ми зараз очікуємо остаточного документального вирішення питання про передачу нам приміщення колишнього ВПУ№7, розташованого в мікрорайоні  Гречани. Міністерство освіти його утримує, але протягом декількох років не використовує. Саме там розміщуватиметься Хмельницький батальйон і бригада тероборони. Гроші, як я вже сказав, передусім підуть на ремонт приміщень, облаштування необхідних кімнат,  опалення в цьому приміщенні, а також на створення системи зв’язку.    

Автор: Світлана Русіна

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook