Новини
Суспільство

Зарплата атомників Хмельниччини зменшилася вдвічі

В січні середня зарплатня штатних працівників області становила 12352 гривні. І хоча це на 15,2% більше, ніж рік тому (10725 гривень), у порівнянні з груднем вона впала на 23,7% (16194 гривні).

Відзначимо, що це доволі очікуване явище. Зазвичай в останній місяць року відбувається стрімкий стрибок зарплатні, пов’язаний із виплатами премій, тринадцятих зарплат тощо.

Найбільше падіння серед усіх професій Хмельниччини зафіксоване у сфері постачання електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря – майже вдвічі до 22780 гривень. Не зважаючи на вкрай стрімке скорочення (у грудні атомники отримували понад сорок тисяч), зарплата у працівників цієї сфери була найбільшою на Поділлі на початку поточного року.

На другому місці за розміром отриманого опинилися фінансисти-страховики – 15857 гривень. Падіння виплат у фінансовій та страховій діяльності у порівнянні з торішнім груднем становило 21,4%. До речі, це єдина сфера (крім будівництва), де зарплатня впала навіть у порівнянні з січнем минулого року. За рік падіння становило майже третину – 30,4%.

У будівельників річне зменшення виплат становило 11,3%. В січні в галузі отримували 10253 гривні в середньому, що менше зарплатні в грудні на 31,3%. Примітно, що на початку року винагорода за роботу в будівельній галузі була доволі низькою на тлі інших галузей; зазвичай будівельники отримують вищу зарплатню, ніж середня по області. Це й не дивно: під час новорічно-різдвяних свят не дуже й побудуєш.

А найвище річне зростання оплати праці зафіксоване в сфері тимчасового розміщування й організації харчування. У порівнянні з минулорічним січнем зарплатня зросла більш ніж удвічі – на 106,6%. Щоправда, вона залишилася на вкрай низькому рівні – 4492 гривні в січні поточного року, зазначили в Головному управлінні статистики у Хмельницькій області.

Автор: Костянтин Зварич

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook