Новини
Суспільство

Овочі на Хмельниччині подорожчали в півтора раза з початку року

Інфляція на Поділлі в лютому становила 1,5%. Це найвищий показник за рік (з лютого 2021-го по лютий поточного року). Скажімо, найвище зростання цін торік зафіксоване у вересні, коли інфляція становила 1,4%. Загалом з початку 2022-го року ціни зросли на 2,6%.

Найбільший ціновий стрибок здійснили овочі: з початку року вони стали важчими для нашого гаманця на 43,3% (згадаємо, що за підсумками минулого року вони впали в ціні на одну шосту). Серед харчових продуктів більше не спостерігалося настільки значних «проривів».

Загалом за лютий ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 2,0%. Окрім овочів, дещо підвищились ціни на маргарин, яловичину, молоко, кондитерські вироби з борошна та цукру, фрукти, сири, масло, сметану, хліб, макаронні вироби, продукти переробки зернових, соняшникову олію, кисломолочну продукцію, цукор.

Натомість є й зниження цін на окремі харчові товари. Якщо торік яйця били цінові рекорди «вгору», то в лютому вони на 5,8% подешевшали. Крім того, на 3,2% менше коштувала свинина, на 1,8% – м’ясо птиці, на 0,2% – сало.

Ціни на алкогольні напої та тютюнові вироби підвищились на 1,7%, у тому числі на алкогольні напої – на 2,1%, тютюнові вироби – на 1,3%.

Але відшукаємо, що ще подешевшало. Одяг та взуття стали коштувати менше на 1,9%: взуття – на 2,3%, одяг – на 1,5%. Також предмети домашнього вжитку, побутова техніка та поточне утримання житла за підсумками останнього місяця зими здешевшали на 0,5%. Окрім того, на 1,1% знизилися ціни в сфері відпочинку та культури.

Ціни на транспорт у цілому зросли на 4,3% коштом подорожчання палива та мастил на 8,5%, транспортних засобів – на 3,4%, поінформували в Головному управлінні статистики у Хмельницькій області.

Автор: Костянтин Зварич

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook