Новини
Духовність

Церкви на Хмельниччині продовжують виходити з-під юрисдикції Москви

Ще чотири релігійні громади на Хмельниччині виявили бажання вийти з-під опіки Москви та перейти до Православної Церкви України. Такі рішення прийняли у двох селах на Шепетівщині та у двох селах Хмельницького району. Проте не скрізь з таким рішенням погодилися священники.

20 березня у соцмережах повідомили про те, що у Шепетівському благочинні дві парафії російської Православної Церкви в Україні виявили бажання вийти з-під її юрисдикції та перейти до Православної Церкви України. Йдеться про громади села Брикуля і села Вишневе.

Як пояснили парафіяни, вони не хочуть молитися за патріарха, який благословляє російських солдатів вбивати українських дітей.

Ми хочемо молитися Українською мовою у нашому рідному храмі!оголосили віруючі однієї з громад.

Оголосили про розірвання відносин з російською церквою також у двох релігійних громадах у Старокостянтинівській ТГ. Першою заявила про намір перейти у лоно ПЦУ громада села Воронківці. Настоятель Свято-Михайлівського храму отець Андрій підтримав свою паству.

Як повідомляє сайт unas.news, від моменту анексії Криму і часткової окупації Донецької та Луганської областей, священник жодного разу під час служби не пом’янув Кирила. Проте кардинально щось змінювати парафіяни не були готові.

Після повномасштабного збройного вторгнення Росії в Україну сумніви зникли у всіх, тепер громада одноголосна, – прокоментував виданню Воронковецький староста Микола Янковський.

Зібрання громади, на якому було прийняте рішення про перехід до ПЦУ, відбулося два тижні тому. Наразі документи перебувають у стадії переоформлення, проте фактично церква вже не має нічого спільного з країною-агресоркою.

Наступною про перехід до ПЦУ заявила громада села Вербородинці. Як розповіли мешканці села, “громада храму Покрови Святої Богородиці села Вербородинці вирішила ввійти і ввійшла до складу Хмельницької Єпархії Православної церкви України”.

Священник рішення громади не підтримав та поїхав у невідомому напрямку. Тож від імені парафіян староста Вербородинець звернулася до настоятеля Свято-Троїцького храму Степана Капустинського, який наразі править службу у храмі замість священника-втікача.

На своїй сторінці у Фейсбук Степан Капустинський написав:

Слава Ісусу Христу! Слава Україні! На сьогодні у Старокостянтинівській ОТГ єдина громада села Вербородинці офіційно перейшла до Православної Церкви України. Настоятель храму не забажав підтримати громаду. Нехай Господь береже їх за мудрість і рішучість.

Нагадаємо, раніше про намір перейти до ПЦУ заявила релігійна громада села Двірець, що в Ізяславській міській громаді Шепетівського району. Згодом з’явилася інформація про те, що вийти зі складу Московського патріархату мають намір і хмельницькі священники.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook