Новини
Культура

«Лікувальну» фотовиставку відкрили у хмельницькому музеї

У залах Хмельницького обласного художнього музею вчора, 30 березня, відбувся вернісаж виставки Національної спілки фотохудожників Хмельницької обласної організації НСФХУ.

Понад вісімдесят світлин авторства 12 фотомитців Хмельницького й області сьогодні можна переглянути у художньому музеї. Пейзажі Поділля, портрети, фестивальні фото й навіть кілька ексклюзивних творчих проєктів представили члени обласної спілки фотомитців та кандидати у членство.

За словами голови спілки Анатолія Іванова, відкриття виставки мало відбутись ще 3 березня у Хмельницькому музеї-студії фотомистецтва, і станом на 23 лютого світлини були готові до експонування. Але всі плани зруйнувала війна. З 8 березня у Хмельницькому обласному художньому музеї стартувала культурно-просвітницька платформа «Арт хаб», відтак актив спілки ХОО НСФХУ та керівництво музею було вирішили розмістити виставку в одній із зал закладу.

Ця виставка в першу чергу є доказом того, що мистецтво здатне лікувати, відволікати від катастроф дійсності на надію мирного завтра. Один з членів нашої спілки – Микола Величко сьогодні захищає рідну землю, за що йому велика шана й подяка. Але воювати можуть не всі. Тож наші митці відкривають свій культурний фронт, продукти якого мають реабілітувати громаду й ще не раз доводити, за що ми воюємо! Фотомистецтво сьогодення розділене на два напрями – оперативне, коли фотографи працюють в зоні бойових дій й доносять правду через свої світлини, та «файн-арт» – направлений на терапію мистецтвом. Так, на вернісаж завітали два бійці територіальної оборони, які не тільки насолодились переглядом виставки, а й читали власні вірші. Тож, безумовно, мистецтво – лікує й розраджує! – наголосив голова спілки Анатолій Іванов.

В експозиції виставки представлені роботи Заслуженого діяча мистецтв, художника AFIAP, Почесного члена спілки, одного з засновників Хмельницької обласної організації Олександра Соленцова (1989, м. Хмельницький), роботи Голови Хмельницької обласної організації Анатолія Іванова (1991, м. Хмельницький), роботи діючих членів спілки: Миколи Величка (2005, м. Старокостянтинів), Сергія Мар’ясова (2005, м. Хмельницький), Сергія Аніськова (2016, м. Хмельницький), Сергія Зиська (2016, м. Хмельницький), Олени Лаптєвої (2016, м. Хмельницький), Юрія Савіна (2016, м. Кам’янець-Подільський), Марини Шавиріної-Школяр (2016, м. Хмельницький), Романа Уварова (2021, м. Кам’янець-Подільський), Сергія Успаленка (2021, м. Хмельницький), а також претендента у кандидати у члени НСФХУ Олександра Савенка (м. Хмельницький).

Заступниця директорки музею, мистецтвознавиця Олена Михайловська наголошує, що на сьогодні саме Хмельницький обласний художній музей своєю діяльністю пропагує мир і перемогу культури над агресором, через численні арт-просвітницькі заходи та ініціативи.

«Колись Вінстон Черчіль сказав: «Якщо ми економимо на культурі, то за що ми воюємо …» Тож роль культури під час війни особливо цінна, адже саме спільні арт-традиції та їх збереження роблять нас нацією, вартою перемоги. Ця виставка представляє красу й унікальність української природи, її людей та таланти, які зростила наша земля. Пишаємось різними жанрами й стилями одного потужного мистецтва незалежної України!» – сказала пані Олена.

Учасник виставки, член спілки, хмельницький фотограф Сергій Аніськов представив в експозиції спільний арт-проект «Взаємодія».

Разом з художницею та фотографкою Мариною Шавиріною-Школяр спробували зробити експеримент «Взаємодія», коли на світлині друк комбінується з живописом фарбою. Маємо надію, що такий арт-дует оцінить хмельницький глядач, адже тільки він може справедливо визначити, наскільки вдалі чи ні творчі роботи. Приходьте, запрошуйте друзів – це є можливість змінити картинку та трохи окультуритись, – сказав Сергій Аніськов.

Більшість фотосвітлин, представлених на виставці, створена цифровим друком. Проте є й творчі експерименти з альтернативними техніками, що були винайдені ще у дев’ятнадцятому столітті. Такі фотографії презентовані у роботах Миколи Величка (соляний друк), а також Романа Уварова (ціанотипія).

Автор: Ольга Нікітіна

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook