Новини
Суспільство

У Хмельницькому вчинили самосуд над власником орендованої квартири

Влада Хмельницького продовжує розшукувати у мережі оголошення про оренду квартир за завищеною ціною. І анонсує боротьбу з так званими «мародерами» шляхом відключення від комунальних послуг. Один з власників квартири, якого «прославив» заступник Хмельницького міського голови Василь Новачок, заявив не лише про відключення каналізації в квартирі, а й про побиття невідомими особами та завдання матеріальних збитків.

Уже скоро місяць, як у Хмельницькому активно борються з власниками квартир, які здають своє житло переселенцям за цінами вищими, ніж до війни. До цього процесу так само активно долучилася влада міста. Зокрема міський голова публічно погрожував і вилученням квартир, і відключенням світла-електрики у таких квартирах. У місті наразі, судячи з повідомлень у соцмережах, діє ініціативна група рієлторів, які збирають інформацію про орендодавців, котрі виставляють на своє житло ціни в межах 10-20 тисяч гривень. За словами рієлторів, зібрану інформацію вони передають владі – для подальшого реагування.

Долучився до пошуку «мародерів» і профільний заступник Хмельницького міського голови пан Новачок, який відповідає у місті за інфраструктуру. На своїй сторінці у Фейсбук посадовець днями написав такий допис:

За скромних 15 тисяч, добрі люди здають “дизайнерське” житло в мікрорайоні Ракове. Ще півтора місяці тому, цю квартиру було б важко здати і за половину цих коштів, а зараз, поки війна, саме час заробити. Та от, халепа. Кажуть люди, що світла в квартирі вже немає, і каналізація не працює… Люди, будьте людьми. Не наживайтеся на чужій біді, можливо завтра допомога потрібна буде вам…

Проілюстрував допис світлиною з уривком оголошення, без вказання контактів власника.

Хто і на підставі яких документів відключив світло та каналізацію у квартирі – пан Новачок делікатно не уточнив, бо, як зазначили в одному з коментарів, «він же не скаже, що відключили. Немає повноважень».

До того ж, як з’ясувалося, від такої боротьби з «мародером» постраждали і зовсім сторонні люди:

Це квартира на Попова, 4. Там зараз плавають какашки. Електроенергія й вода в квартирі є. Але рукожопі робітники помилково обесточили дві сусідні квартири, там мешкають одинокі жінки похилого віку. Сиділи без світла в темряві, доки не приїхала майже вночі аварійна служба.

Під дописом чимало хмельничан підтримали і «виявлення мародера», і «покарання» для нього. Щоправда, були й такі (небагато), хто цікавився, на якій підставі помешкання, за яке, ймовірно, сплачено комунальні платежі, відрізали від комунальних послуг.

А потім у коментарі прийшов чоловік, який представився власником квартири. І історія боротьби з «мародером» перестала бути такою патріотичною та справедливою, як виглядала на перший погляд.

«Відбиті печінки і ремонт квартири – достатня розплата»

У коментарі під дописом Василя Новачка власник квартири розповів, що сам він мешкає в Одесі. Квартиру у Хмельницькому вирішив здавати, аби заробити грошей на лікування хворої на онкологію матір, оскільки через війну залишився без заробітку через припинення свого бізнесу. Перш, ніж виставляти ціну на свою квартиру, радився з мешканцями Хмельницького щодо вартості оренди у місті та на основі цієї інформації сформував суму.

Моє оголошення було активним 24 години, за цей час я отримав більше, ніж 50 дзвінків від різних людей, які залюбки б заїхали в мою квартиру. Як тільки я звільнився, одразу почав показувати квартиру людям. Люди, які прийшли на третій показ, це було троє чоловіків. Як тільки я запросив їх в квартиру, побили мене та заставили видалити оголошення і їхній номер. Що я і зробив. Через декілька годин комунальні служби мені перекрили каналізацію, і це спричинило те, що в мене затопило квартиру. 1.04 я був на зустрічі з Василем Пилиповичем, розповів йому всю ситуацію та приніс свої вибачення, якщо я когось якось зачепив. Думаю, що відбиті печінки і частковий ремонт квартири після затоплення – є хорошою розплатою за мій вчинок, – написав пан Богдан.

Факт зустрічі з власником квартири пан Новачок наразі не підтвердив і не спростував.

Нещодавно ми писали про самосуд на молодим блогером, влаштований групою невідомих активістів у центрі Хмельницького. Тепер, схоже, тих, хто поводиться “не дуже патріотично”, почали “виховувати” кулаками.

Власнику квартири, якого побили в його помешканні, порадили звернутися до суду.

Я вже змирився з тим, що в нашій державі можна все, на що дадуть добро…. Тим більше заставили видалити їхній номер та оголошення. Тому кінців немає, – відповів пан Богдан.

Стокове зображення від Depositphotos

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook