Новини
Інфраструктура

У Хмельницькому влада не може впоратися з паркувальним безладом на вулицях міста

Спочатку сподівалися на совість автовласників. Потім розносили сотнями і тисячами попередження. Тепер нарешті взялися штрафувати за грубі порушення правил паркування. Більше ніж місяць хмельничани очікують наведення порядку на вулицях, де з початком війни суттєво побільшало транспорту. Проте поки що кінця-краю паркувальному хаосу не видно, хоч, за словами інспекторів, певні зрушення нібито вже можна побачити.

За паркування у заборонених місцях (на тротуарах, газонах або під знаками) у Хмельницькому знову почали штрафувати автовласників. Шлях до цього рішення у місцевої влади був довгим.

З початку повномасштабної війни до Хмельницької громади прибуло понад 30 тисяч переселенців. Відповідно, автомобілів у місті суттєво побільшало. Хмельничан просили бути терплячими, а роботу інспекції з паркування, замість активізувати ще більше, навпаки – призупинили.

Згодом ми побачили тенденцію до погіршення ситуації і збільшення кількості порушень правил паркування. Тому відновили роботу інспекції в форматі профілактики. Інспектори ходили по місту і повідомленнями на лобовому склі попереджали власників, що вони порушують ПДР та правила паркування, – розповів заступник Хмельницького міського голови Микола Ваврищук.

Щоправда, це не дало очікуваного результату. Майже за три тижні паркувальні інспектори залишили понад півтори тисячі попереджень, але від того ситуація з паркуванням автомобілів кращою не стала. Особливо складно з цим у центральній частині Хмельницького.

Пан Ваврищук, відповідаючи на нарікання у соцмережах щодо проблем з паркуванням у місті, неодноразово розповідав, що сам може протягом 5-10 хвилин будь-де знайти місце, щоб без порушень залишити автомобіль. От тільки навіть хмельничани, які добре знають місто, не завжди поспішають це робити. А про переселенців, які місто не знають взагалі, і говорити не варто. Тож тепер, місяць потому, заступник міського голови усвідомив, що ніякі повідомлення дієвими бути не можуть, припинити хаос на вулицях може лише штраф.

Особисто я це бачу щодня, коли пішки проходжу. І насправді дійсно сьогодні лише штраф, тому що ніякі, на жаль, повідомлення, попередження не діють, – прокоментував Микола Ваврищук.

Також відмітив, що, з його досвіду, в більшості випадків порушення здійснюють власники автомобілів високого класу. І назвав це поганою тенденцією.

Щодо паркувальних інспекторів, які вийшли на вулиці міста, аби навести лад, то, за їх словами, за годину на зупинці громадського транспорту може припаркуватися з пів десятка недобросовісних автовласників. Найбільше скарг про неправильно припарковані автомобілі надходить саме від водіїв громадського транспорту, яким доводиться проявляти чудеса маневрування для того, аби пробратися забитими транспортом вулицями. Про спецтранспорт і говорити годі. Навіть якби чемні водії й хотіли поступитися дорогою поліцейським або “швидкій”, зробити це вони не можуть фізично.

Масово виявляють паркувальні інспектори і машини, припарковані впритул до пішохідних переходів. На них водії, схоже, взагалі перестали зважати.

За три дні після відновлення роботи інспекції з паркування ситуація у місті налагоджуються, йдеться у сюжеті МТРК Місто. Щоправда, на вулиці Соборній, на якій проблем чи не найбільше, цього поки що не помітно. Результативність “штрафування” станом на другу половину дня 6 квітня тут виглядає так:

Щодо штрафів, то в інспекції нагадали: якщо транспортний засіб стоїть в зоні дії дорожніх знаків, – це 340 гривень. Ближче 10 метрів до пішохідного переходу, до виїзду з прилеглих територій, 30 метрів до виїзду з зупинки громадського транспорту – 680 гривень. У випадку несплати штрафу протягом місяця, займатися цим буде вже виконавча служба. А сума штрафу подвоїться.

У владі міста кажуть: всі кошти від штрафів надходитимуть до міського бюджету. В тому числі на потреби ЗСУ. Поки що інспектори з паркування працюють у центрі міста. Згодом планують переміститися і інші райони.

От тільки чи будуть дієвими штрафи у 340, та навіть 680 гривень для власників дорогих автомобілів, які, приїхавши до Хмельницького, навряд чи кинулися одразу шукати роботу, аби забезпечити себе фінансово (бо більшість часу проводять, судячи з коментарів хмельничан, у кафе та ресторанах), питання риторичне.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook