Новини
Дозвілля

Унікальну ікону з Хмельниччини відтворюватимуть у міській бібліотеці

Майстер-клас з написання ікони “Пречиста з вишеньками”, що зберігається у Свято-Преображенській церкві в селищі Чорний Острів Хмельницької громади, відбудеться у центральній публічній бібліотеці. Історія ікони оповита легендами, з’явилася вона на території краю задовго до спорудження цегляного християнського храму, а вік її налічує майже 400 років.

Перші відомості про ікону “Пречиста з вишеньками” датуються 1648 роком. За переказами, її, а також хоругви та інші ікони, врятували двоє монахів-францисканців, коли розлючені поразкою у битві під Пилявцями поляки спалили хутір з каплицею, на який натрапили, відступаючи до Меджибожа. Врятовані речі послушники передали козакам. З ними образ і мандрував деякий час, аж поки у 1655 році сотник зі Збрижа, дізнавшись про зцілення прикутої до ліжка доньки, не передав її у Чорний Острів, де на той момент була невелика дерев’яна каплиця. 

За легендами, на іконі спочатку не було вишень. Вони нібито з’явилися таємничим чином після того, як одна з паломниць, що йшла до Почаєва, залишила біля вівтаря жменю зірваних свіжих вишень. Ягоди намагалися замальовувати, проте вони з’являлися знову. Примітною особливістю ікони було також те, що Пречиста на ній була зображена у вишиванці.

У 30-х роках XX століття вишивку та вишні довелося замалювати, аби врятувати храм, який погрожували закрити більшовики, якщо ікона залишиться у первозданному вигляді. Напередодні Другої світової війни образ довелося переховувати, проте згодом він знову посів своє місце у храмі.

Вишивка та вишеньки “повернулися” на ікону лише у 1986 році, коли її взялися реставрувати разом із церквою.

“Пречиста з вишеньками” особливо популярна серед людей, які страждають на безпліддя. За словами місцевого священника, подружні пари, які приїздять молитися до ікони про дитину, з часом повертаються до неї вже з малюками.

Відтворити унікальну ікону власноруч можуть хмельничани та гості міста, які завітають у вівторок, 26 квітня, на майстер-клас з іконопису на склі, який відбудеться у центральній публічній бібліотеці (вул. Подільська, 78). Початок майстер-класу о 15.00.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook