Новини
ДТП

На Хмельниччині суд ухвалив вирок винуватцю ДТП, у якій тяжко травмувалася 18-річна дівчина

Ярмолинецький районний суд визнав 33-річного жителя Київщини винним у порушенні правил безпеки дорожнього руху, що призвело до ДТП, й призначив йому покарання – 5 років ув’язнення з позбавленням права керувати транспортними засобами на 3 роки. Крім цього, обвинувачений має сплатити на користь потерпілої 300 тисяч гривень моральної шкоди. Майнову шкоду, завдану аварією, суд стягнув зі страхової компанії. Її сума – 239 932 гривень.

За вироком, увечері 24 липня 2021 року водій автомобіля «Ford Siyerra» наїхав на 18-річну місцеву мешканку, котра переходила дорогу на нерегульованому пішохідному переході в с. Солобківці Хмельницького району. Унаслідок ДТП дівчина отримала тяжкі тілесні ушкодження, небезпечні для життя в момент заподіяння. Як встановило слідство, винуватець автоаварії перевищив дозволену в межах населеного пункту швидкість й не зменшив її, наближаючись до пішохідного переходу, та не зупинив автомобіль, щоб дати дорогу пішоходам.

Свою вину у вчиненні ДТП водій визнав. Розповів, що їхав зі своїми знайомими з Київської області до м. Кам’янця-Подільського. У автомобілі було увімкнене ближнє світло фар, швидкість не перевищувала 60 км/год, але ні пішохідного переходу, ні пішоходів він не бачив, тому загальмувати не встиг.

Потерпіла подала до суду заяву, аби кримінальне провадження розглядали без неї, попросивши про суворе покарання водієві. Обираючи вид та міру покарання, суд, зокрема, врахував, що обвинувачений вчинив тяжкий злочин, раніше не притягувався до кримінальної відповідальності, посередньо характеризується за місцем проживання.

Суд не бере до уваги обставини, що зазначені в обвинувальному акті, які пом’якшують покарання обвинуваченого, – щире каяття та активне сприяння розкриттю злочину, оскільки обвинувачений не вибачився перед потерпілою, не висловив жаль з приводу вчиненого, а також не відшкодував майнову та моральну шкоду потерпілій, – зауважує суд.

При цьому суддя відхилив також записану в обвинувальному акті обставину, яка обтяжує його покарання, – тяжкі наслідки, завдані злочином, оскільки врахував її як ознаку складу злочину. Зважаючи на усі обставини, суд дійшов висновку про призначення покарання у виді позбавлення волі в межах санкції інкримінованої статті у середньому розмірі з позбавленням права керувати транспортними засобами на максимальний строк. Вирок ще не набрав законної сили та може бути оскаржений до апеляційного суду.

Автор: Наталя Кошай

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook