Новини
Культура

На Хмельниччині відзначають День музеїв

18 травня понад півтори сотні країн світу відзначають Міжнародний день музеїв. Тема, визначена цьогоріч всесвітнім об’єднанням ICOM, – “Сила музеїв”. Попри російську агресію, Хмельниччина не відмовляється від нагоди підкреслити величезну роль музеїв у збереженні історико-культурної спадщини, у веденні науково-освітньої та освітньо-виховної роботи.

Не всі музеї області наразі мають можливість представити відвідувачам свої експозиції. Проте дехто все ж знайшов можливість зустрітися з відвідувачами, подбавши про необхідні заходи безпеки під час воєнного стану.

На місцевих мешканців, а також гостей Хмельниччини чекають цікаві екскурсії, лекції, виставки, практикуми та майстер-класи. Традиційно вхід у музеї 18 травня вільний.

ХОХМХмельницький обласний художній музей (вул.Проскурівська, 47) – пропонує ознайомитися з внутрішньою професійною “кухнею” закладу. Святково-просвітницька програма орієнтована тут на усю родину. Цікаві події у розкладі знайдуть для себе як діти, так і дорослі:

  • з 11.00 по 16.00 – практикум з опанування навичок музейних професій: “Створи виставку”, “Як організувати вернісаж (відкриття виставки)”, “Професія – реставратор: нове життя шедеврів”, “Готуємо “паспорт” твору”;
  • о 12.00 – лекційне заняття “Акварельний живопис: історія та техніка (на прикладі творів колекції музею)”, лекторка – наукова співробітниця ХОХМ Марина Заславська;
  • о 14.00 – культурно-просвітницьке заняття з дітьми на тему: “Традиційні обрядові ігри українців”, яке проведуть етноколективи Хмельницького;
  • о 15.00 – засідання фотоклубу Хмельницької обласної організації НСФУ в межах групової виставки художньої фотографії фотомитців Хмельниччини.

Музей історії міста Хмельницького (вул.Проскурівська, 30) – тут вирішили поєднати святкування Дня музеїв та Всесвітнього дня вишиванки. В музеї сьогодні відкривається етнографічна експозиція, присвячена подільській народній вишивці. В експозиції буде представлено 23 старовинні жіночі та чоловічі вишиті сорочки з колекції хмельницької писанкарки, членкині Національної спілки майстрів народного мистецтва, викладачки Хмельницької дитячої школи образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва Світлани Делікатної.

Усі вони родом з Поділля – з Новоушиччини та Вінниччини. Я їх збираю десь років п’ять, – розповіла Світлана Делікатна.

Помилуватися дорогоцінними скарбами з бабусиної скрині, дізнатися більше про секрети й традиції сакрального народного мистецтва, поспілкуватися з майстринею, яка душею вболіває за відродження української духовної спадщини, запрошують 18 травня о 15.00.

У Кам’янці-Подільському, де наразі готуються до відкриття туристичного сезону, до Міжнародного дня музеїв підготували багато приємних сюрпризів і цілий екскурсійний день з турами. 18 травня організатори обіцяють екскурсії на усіх об’єктах Кам’янець-Подільського державного історичного музею-заповідника. Години безплатного входу та екскурсій зазначені у Музейному меню. Реєстрація на екскурсії обов’язкова – за номером телефону: 067-304-75-73.

Також мешканці та гості Кам’янця-Подільського, які 19 травня завітають у місцевий історичний музей у вишиванках, зможуть безплатно відвідати всі об’єкти музею – Старий замок, Ратушу, Галерею мистецтв, Музей старожитностей, Виставкову залу.

Крім того, від сьогодні, 18 травня, в музеї діятиме виставка-продаж дитячих малюнків “Діти світу за МИР в Україні”. У виставковій залі можна переглянути картини-молитви, де передано мир на українській землі очима дітей різних країн світу – Німеччини, Італії, Іспанії, Ірландії, Грузії, Ізраіля, США, Литви, Латвії, Японії, Швеції, Швейцарії, Польщі, Бельгії.

Виручені кошти з продажу картин підуть на підтримку постраждалих у війні. До проєкту долучилися й учні міської дитячої школи мистецтв. Виставка відкривається сьогодні, 18 травня, о 15.00 і діятиме до 24.05.2022 р.

Довідка: ICOM – Міжнародна рада музеїв — всесвітня демократична громадська організація зі сприяння розвиткові зв’язків та взаємодопомозі між музеями та музейними працівниками різних країн. Створена 1946 р. в м. Париж під егідою ЮНЕСКО. МРМ об’єднує музеї понад 80 країн, де створені національні комітети.

За інформацією сайту Хмельниччина туристична

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook