Новини
Духовність

Пристрасті на стадіоні: у Хмельницькому ще одна громада прийняла рішення перейти до ПЦУ (ВІДЕО)

На Хмельниччині триває процес переходів релігійних громад від Московського патріархату до Православної Церкви України. Символічно, що саме у День вишиванки, день культурного єднання України, 19 травня, віряни однієї з найстаріших церков Хмельницького, яка розташовується у мікрорайоні Лезневе, вирішили об’єднатись заради Батьківщини та змінити підпорядкування місцевого Свято-Покровського храму. В обласному центрі це друга громада, яка провела подібне зібрання – раніше аналогічне відбулося у мікрорайоні Ружична.

Збори відбулись на стадіоні новозбудованого дитячого садочка «Соколятко». Саме на цьому місці у 1762 році була побудована перша дерев’яна церква села Глезнево (зараз – мікрорайон Лезневе). Сучасна будівля храму розташована за декілька метрів і була споруджена на початку XX століття.

Розпочались збори з хвилини мовчання за полеглими Героями України та виконання Державного Гімну. Першим слово мав  голова Хмельницької районної ради Олександр Чорнієвич. Чиновник зауважив, що в час, коли російські солдати безжально знищують українців, немає місця всьому російському на території незалежної України, зокрема у подільському краї.

«Коли стало питання нападу на Україну як державу, повномасштабно, Путін опирався не тільки на свої збройні сили, а він опирався і на священників Московського патріархату, яких є в Україні більше 10 тисяч. Тому що вони мільярди доларів щороку вкладали в цю пропаганду», – наголосив чиновник.

Досить емоційно відреагували на ці слова голови райради прихильники теперішнього устрою церкви, вигукуючи слова «брехня» та «ганьба», мабуть, підтримуючи офіційну позицію Української православної церкви, яка у своєму зверненні від 12 травня 2022 року зазначила «Переконані, що саме така діяльність попередньої влади та «ПЦУ» (Православна Церква України – ред.)  і стала одним з приводів військового вторгнення в Україну»

«Громада має визначитись. Не може бути так, що ми хочемо незалежну державу, ми хочемо сильні Збройні Сили України, ми хочемо мати сильну церкву, але ми допускаємо якийсь зовнішній вплив. Хто б що не говорив, у нас є Українська Православна церква Московського патріархату. Вони чомусь не захотіли перейменуватися в Російську Православну церкву в Україні, тому що вони розуміють, що «сраною мітлою» їх виметуть українці з української землі», – наголосив у своєму виступі Олександр Чорнієвич, чим викликав аплодисменти присутніх.

Далі виступив Сергій Манзюк, голова комітету самоорганізації населення мікрорайону, який розповів, що з 2014 року місцеві мешканці неодноразово звертались до нього щодо переходу церкви у підпорядкування Київському патріархату. Та гостро питання постало після повномасштабного вторгнення російських військ в Україну.

За словами Сергія Манзюка, саме тому проводяться збори, які організувала ініціативна група, аби вся громада вирішила, що робити далі. Можливість висловити свою позицію мав і Отець Мирон, теперішній предстоятель храму.

Він запевнив, що днями на інших зборах релігійної громади було прийняте рішення про незалежний статус храму. Але на питання «кому у підсумку буде підпорядковуватись церква?» священник так і не відповів. Виступ Отця Мирона був емоційним, після чого полились взаємні образи. У відповідь на це священнослужитель та віряни-прихильники існуючого ладу покинули збори.

Слово мав Отець Ярослав, представник Православної Церкви України, який наголосив, що церква має бути одна, один патріархат – «нехай буде Київський, нехай буде наш, щирий український». Також святий отець сказав, що діючим священникам буде запропоновано залишитись в храмі та перейти до ПЦУ.

Після бурхливих обговорень, громада мікрорайону Лезневе одноголосно прийняла рішення про перехід з Української Православної Церкви Московського патріархату до Православної Церкви України.

Також з числа місцевих мешканців було обрано парафіяльну раду релігійної громади.

Після голосування кожен зареєстрований лезневчанин (а їх було 454) залишив свій підпис під протоколом зборів.

Водночас під стінами храму прихожани «протилежного табору» провели окреме зібрання. Поки жінки співали акафіст Покрову Пресвятої Богородиці, отець Мирон з групою осіб вирішували, що робити далі з ситуацією, що склалася.

Довідка

Українська православна церква — самоврядна православна церква з особливим статусом  і правами широкої автономії, частина Російської православної церкви (РПЦ) на території України. Також Російська православна церква в Україні та Українська православна церква Московського патріархату. Офіційно зареєстрована як Київська митрополія Української православної церкви.

Православна церква України (ПЦУ) (не плутати з Українською Православною Церквою (УПЦ) — християнська церква, найчисельніша православна юрисдикція в Україні за кількістю вірян. Одна з 16 автокефальних православних церков. Православна церква визнає ПЦУ єдиною канонічною правонаступницею Київської митрополії.

Нагадаємо, одного зі священників на Хмельниччині звинуватили в маніпуляціях з документами щодо переходу храму до ПЦУ.

Фото – авторки, а також стоп-кадри відео з соцмереж

Автор: Наталя Кошай

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook