Новини
Здоров’я

Проєкт Норвезького Червоного Хреста запрацював на Хмельниччині (ВІДЕО)

У Хмельницькій області за підтримки Норвезького Червоного Хреста реалізується проєкт мобільних медико-психологічних бригад. Вони надають різнобічну лікарську допомогу там, де її потребують найбільше. Огляд, діагностику, безплатні медикаменти можуть отримати люди, які постраждали від збройного конфлікту, залишили свої домівки і переїхали на безпечніші території, та жителі місцевих громад. Скористатися послугами мобільних бригад на Хмельниччині можуть у будь-якій громаді краю.

Реалізацію проєкту мобільних медико-психологічних бригад здійснює Норвезький Червоний Хрест спільно з Хмельницькою обласною організацією Товариства Червоного Хреста України. Наразі ініціатива охоплює дві області України – Хмельницьку та Тернопільську.

На Хмельниччині таких мобільних бригад наразі нараховується п’ять – ті, які вже активно співпрацюють з тергромадами Хмельницької області та надають медичні та психологічні послуги внутрішньо переміщеним особам та мешканцям населених пунктів, де знайшли прихисток переселенці. В перспективі таких бригад має побільшати. Зокрема, задля оперативності надання послуг додадуться бригади, які працюватимуть у Кам’янець-Подільському та Шепетівському районах.  

Координують роботу мобільних бригад з офісу Норвезького Червоного Хреста, який у квітні відкрили у Хмельницькому. Кожна бригада складається з висококваліфікованих фахівців, яких відібрали на конкурсній основі. У складі кожної бригади – сімейний лікар, медична сестра, психолог та водій.

Всю медичну допомогу вимушеним переселенцям та мешканцям громад надають безплатно. За потреби люди отримують ліки.

Програма роботи мобільних бригад передбачає щотижневий виїзд в  різні населені пункти Хмельницької області. Під час виїзних прийомів мобільні бригади здійснюють первину діагностику пацієнтів: вимірюють тиск, рівень цукру, проводять необхідні огляди.

Ми запрошуємо всіх громадян, які опинилися у скрутному становищі та потребують медичної допомоги, звертатися до наших фахівців. Ми приїдемо та надамо необхідну допомогу, – каже координатор медичної служби Олександр Лазаренко.  

Місія психолога, який працює у складі кожної мобільної бригади, одна з найважливіших, адже, насамперед, переселенці потребують допомоги у поверненні до нормального життя: спілкування, віри і надії на краще. Працюють з громадянами такі фахівці в окремих приміщеннях. За потреби – повертаються до своїх пацієнтів, аби продовжити консультації.

Не менш важливо і те, що лікарі мобільних медичних бригад Червоного Хреста добре розуміють потреби і стан переселенців, адже самі мають такий особистий досвід.

Працюють мобільні бригади щодня, без вихідних.

Запросити мобільну медико-психологічну бригаду Червоного Хреста у громаду просто: достатньо телефонної домовленості.

Ми тримаємо зв’язок з керівниками ОТГ та лікувальних закладів. Ті, хто відповідає на місцях за цю роботу, завчасно сповіщають мешканців громад та переселенців про день прийому. У визначений час ми приїжджаємо у громаду та починаємо працювати, – розповідає Олександр Лазаренко.

Домовитися про приїзд мобільної бригади очільники тергромад можуть за телефоном: 096-567-24-68 (Олександр).

Більше про роботу мобільних бригад – у сюжеті каналу Наголос.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook