Новини
Суспільство

Від початку травня на Хмельниччині попрощалися з 35 військовими

Майже щодня на Поділлі прощаються з воїнами, котрі загинули в битві з російськими окупантами. Лише за останній тиждень стало відомо про 18 загиблих бійців. 19 травня ховали п’ятьох захисників України. Загалом в області з початку місяця попрощалися з 35 військовими.

Найбільше загиблих – майже дві третини – у Хмельницькому районі – 21, причому в самому обласному центрі – восьмеро. В згаданий трагічний день 19 травня в Хмельницькому прощалися з трьома воїнами-тезками: капітаном (посмертно присвоєно звання майора) Олегом Лопатіним (загинув у Дергачах на Харківщині), солдатом 68-ї окремої єгерської бригади Олегом Штефлюком (загинув 13 травня у боях в Донецькій області).

Провели в останню путь цього дня Олега Ткачука, який загинув у боях на Донеччині 11 травня. Бійця поховали в рідному селі Малиничі Хмельницького району.

Крім того, в обласному центрі у травні віддали шану старшому сержанту Юрію Костюченку та Віталію Поліщуку.

20 травня у Хмельницькому прощалися з Ігорем Кузем та Миколою Глєбічевим.

Солдат тероборони Ігор Кузь загинув на Донеччині, на бойовій позиції, 11 травня. Він назавжди залишиться 50-річним.

Микола Глєбічев загинув 11 травня у Запорізькій області. Водій-далекобійник, з початком повномасштабного вторгнення росіян він повернувся з-за кордону, добровільно записався на службу, пройшов військовий вишкіл і пішов воювати за Україну.

Від початку гарячої фази з лютого 2022-го на війні загинуло близько трьох десятків хмельничан, а загалом з 2014-го – майже сімдесят.

5 травня в Сатанові попрощалися з полеглим на сході України мешканцем села Спасівка Павлом Яворським. До свого 21-річчя боєць не дожив близько місяця.

Два дні поспіль ховали героїв на Деражнянщині. 7 травня прощалися з 39-річним Русланом Грінченком з Деражні. Воював у 3-й окремій танковій бригаді, був смертельно поранений під час виконання бойового завдання.

8 травня проводжали в останню путь 45-річного Сергія Хрипка. Уродженець села Буцнева воював у складі 93-ї окремої механізованої бригади «Холодний Яр». Загинув 29 квітня 2022 року.

У День пам’яті й примирення у Віньківцях провели в останню путь Анатолія Кушніра, а у Солобковецькій громаді прощалися зі снайпером Русланом Малімоном.

Анатолій Кушнір жив у Хмельницькому, воював на сході країни. Назавжди повернувся у рідне село Говори на Віньковеччині, загинувши під Краматорськом 2 травня.

Руслан Малімон, який до війни працював на шахті, був снайпером 93-ї окремої механізованої бригади «Холодний Яр». Загинув 27 квітня у боях в Ізюмському районі на Харківщині. Йому було 39 років.

9 травня у Старокостянтинові попрощалися з сержантом Леонідом Кондратюком. Професійний військовий, він захищав Україну, відколи почалася війна. Знищував  окупантів на київському напрямку. Був поранений. Одужавши, воював у складі 10-ї гірсько-штурмової бригади «Едельвейс». Загинув, захищаючи Харків.

12 травня у Красилівській громаді провели в останню путь старшого техніка 4 механізованої роти 2 механізованого батальйону Федора Люзака. Служив у складі 24-ої механізованої бригади імені короля Данила. Загинув 21 березня 2022 року в районі Новоолександрівки. 29 травня Федору Люзаку мало виповнитись 47 років.

Цього ж дня у Волочиській громаді прощалися із загиблим Тарасом Пашкевичем. Служив у 10-й окремій гірсько-штурмовій бригаді. Був командиром роти. Загинув 4 травня, коли їхав забирати тіло загиблого українського воїна. Машина, в якій був Тарас Пашкевич, підірвалась на міні.

15 травня на Ярмолинеччині прощалися з Ярославом Білоусом. 19-річний військовий служив у Президентському полку. Виконував завдання на Сумщині, згодом – на Харківщині. Загинув 11 травня, потрапивши під ворожий мінометний обстріл.

18 травня на Віньковеччині поховали ветерана АТО, полковника В’ячеслава Кравчука. Командиром 35-го окремого штурмового батальйону «Тернопілля» трагічно загинув 15 травня. Прощалися з бійцем у Домі печалі в Тернополі, а поховали в селі Адамівка на Хмельниччині, звідки він був родом.

16 травня у селі Ріпна на Волочищині прощалися з Миколою Тимцем. З першого дня повномасштабного вторгнення у складі бригади тероборони Хмельниччини він захищав Україну. Загинув 10 травня під час ворожого обстрілу.

20 травня прощалися з Олексієм Закліцьким з села Гриценки Антонінської громади. Прощалися з воїном у Свято-Троїцькому храмі Православної церкви України в Красилові. Йому назавжди залишиться 35.

Цього ж дня на Городоччині проводжали в останню путь Олександра Дезіка. 24-річний захисник звільняв Бучу від окупантів. Вчився користуватися новітньою зброєю у Польщі. Згодом разом з побратимами захищав Донбас. Загинув внаслідок ракетного удару, нанесеного ворогом з комплексу «Точка У».

Як повідомили у Хмельницькій міській раді, вчора, 22 травня прощалися ще з двома воїнами, які служили у підрозділах міста: Вадимом Дмитришиним та Андрієм Кравченком. Вадима Дмитришина поховали у Хмельницькому на Алеї Слави, Андрія Кравченка – у Чернівцях.

Кам’янець-Подільський район

У Кам’янець-Подільському районі від початку травня поховали трьох захисників.

В Дунаївцях 13 травня провели в останню путь Леоніда Ситнікова. Старший сержант, командир відділення зенітного взводу до війни проживав у Дунаївцях. Воював у складі 24-ї окремої механізованої бригади. Загинув Леонід Ситніков 6 травня поблизу Попасної на Донеччині.

14 травня у Кам’янці-Подільському прощалися з Миколою Полюляком та Дмитром Сасом. З міського Будинку офіцерів військових провели в останню путь вулицями міста. Дмитро Сас загинув 10 травня під час мінометного обстрілу. Про трагічну смерть Миколи Полюляка під Маріуполем повідомили 11 травня.

Шепетівський район

Шепетівщина від початку травня втратила 11 військових.

2 травня в Полонному попрощалися з прикордонником Сергієм Ненашевим, який загинув 24 квітня. 35-річний військовий жив та служив на Луганщині. Після початку активної фази війни його сім’я вимушено переїхала до родичів у Полонне. Тож останній спочинок військовий знайшов на Хмельниччині.

9 травня у Понінці прощалися з Русланом Полюшкевичем. Своє життя із військовою справою він пов’язав у 2013 році. Служив за контрактом у Новоградському розвідувальному окремому батальйоні. З липня 2014-го року проходив військову службу на сході України. Загинув 6 травня. Руслану Полюшкевичу було 28 років.

Славутська громада від початку травня втратила трьох військових.

З бійцем 95-ї окремої аеромобільної бригади Євгенієм Крачковським, уродженцем села Вачів, прощалися 12 травня. В березні 2022 року його призвали до лав ЗСУ. Воював Євгеній Крачковський у складі 95-ї окремої аеромобільної бригади. Майже три тижні рідні не мали з бійцем зв’язку, шукали його через соцмережі. Загинув Євгеній Крачковський 7 травня на Харківщині.

19 травня проводжали славутчани Руслана Маліновського. З початку повномасштабного вторгнення росіян на територію України він став на захист України. Загинув 11 травня у Донецькій області.

21 травня прощалися у Славуті з 25-річним капітаном Назарієм Приймаком. З липня 2021 року він перебував у зоні ООС. 12 травня 2022 року отримав поранення, несумісні з життям, поблизу селища міського типу Тошківка Луганської області.

14 травня в Ізяславі на площі Героїв Майдану сотні людей в останню путь провели Олександра Чернявського, який загинув 7 травня на Донеччині.

16 травня у Шепетівці прощалися з Сергієм Годованюком. Військовий загинув 9 травня в результаті мінометного обстрілу, під який потрапив, виконуючи бойове завдання із забезпечення пальним підрозділів, що вели бої з ворогом поблизу Бобрівки Харківської області.

21 травня шепетівчани проводжали в останню путь 21-річного Назара Орловського. У лютому 2022 року закінчив Львівську національну академію сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного. Одразу після цього був призначений на офіцерську посаду у 10 гірсько-штурмову бригаду «Едельвейс», де очолив підрозділ у складі 112 бійців.

22 травня провели в останню путь 25-річного мешканця села Травлин Миколу Конюка. З перших днів війни прибув до своєї військової частини і вже 28 лютого відбув в складі підрозділу на один з найгарячіших напрямків для виконання бойових завдань. Під час виїзду мобільних вогневих груп виконував обов’язки механіка-водія.

В Нетішині двічі оголошували триденну жалобу у зв’язку із загибеллю Олександра Саєцького, якого поховали 19 травня, та прикордонника Леоніда Коржа, з яким прощалися 21 травня.

Вічна пам’ять!

Фото: сайт Є, ФБ-сторінки тергромад, zz.te.ua

Головне фотостокове зображення від Depositphotos

Автор: Костянтин Зварич

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook