Новини
Бізнес

Імпорт нафтопродуктів на Хмельниччину зріс майже вдвічі

Імпорт товарів на Поділля зменшився на 12,2% у першому кварталі у порівнянні з січнем-березнем минулого року до 119,8 мільйона доларів. Причому темп ввезення товарів менше ста відсотків зафіксовано вперше з лютого минулого року; з торішньої весни спостерігалося неперервне зростання поставок.

Під час агресії, на жаль, статистичні дані щодо географічної структури торгівлі не оприлюднюються (до речі, взагалі вся статінформація в нинішній воєнний час суттєво обмежена). Відповідно можна проаналізувати лише товарну структуру поставок.

На початку року подільський бізнес суттєво збільшив імпорт мінеральних продуктів – на 73,2%. Протягом першого кварталу мінпродуктів завезено на 17,8 мільйона, а їхня частка в загальному обсязі поставок сягнула 14,8%. Левова частка від цієї групи припала на палива мінеральні; нафту та продукти її перегонки: на суму 17 мільйонів при зростанні на 82,4%. Цілком логічно, що Хмельниччина (як і Україна загалом) активно купує енергоносії, які не видобуває наша держава.

Інші товари, що становлять суттєву частку в імпорті в області, закупали менш активно. Скажімо, поставка машин, обладнання та механізмів; електротехнічного обладнання зменшилася майже на третину – на 29,4% до 25,1 мільйона, що склало 21% від загального обсягу.

Закупівля полімерних матеріалів, пластмас та виробів з них скоротилася на одинадцять відсотків до 19 мільйонів. Частка цієї групи від імпорту становила 15,8%.

Продукти рослинного походження закуплені приблизно на рівні минулого року (падіння лише на 3,2%) на 10,2 мільйона. Їхня частка – 8,6% від загального обсягу імпорту в першому кварталі, повідомили в Головному управлінні статистики у Хмельницькій області.

Стокове зображення від Depositphotos

Автор: Костянтин Зварич

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook