Новини
Суспільство

У Хмельницькому здійснили унікальну операцію. ФОТО

Нещодавно у Хмельницькій міській лікарні вперше здійснили лікування гідроцефалії шляхом хірургічного втручання. Операція пройшла без ускладнень, і пацієнтка тепер має можливість самостійно пересуватись.

Пацієнтка у супроводі родичів звернулася до приймального відділення медзакладу зі скаргами на слабкість у нижніх кінцівках, неможливість самостійно пересуватись у межах квартири та навіть самостійно стояти, що разом із тазовими розладами (нетримання сечі та калу) значно ускладнює якість життя пацієнтки, повідомляє пресслужба лікарні.

Після дообстеження, а саме виконаного МРТ головного мозку, виявлено причину такого стану – порушення відтоку спинномозкової рідини (внаслідок часткової непрохідності на рівні Сільвієвого водопроводу). Як наслідок, надмірна кількість спинномозкової рідини накопичується у порожнині черепа та створює надлишковий тиск на структури головного мозку.

Після підготовки, мультидисциплінарною бригадою у складі медичного директора КП «ХМЛ» Мойсюка В. І., лікарів-нейрохірургів Черпака О. В., Анкіна О. О. та лікаря-анестезіолога Буловича І. М. проведено хірургічне втручання – ВЕНТРИКУЛО-ПЕРИТОНЕАЛЬНЕ ШУНТУВАННЯ. Цей вид хірургічного втручання характеризується встановленням тоненької трубочки (шунта) у шлуночок головного мозку, через який надлишкова спинномозкова рідина скидається у очеревинну порожнину.

Післяопераційний період пройшов без ускладнень, тазові розлади регресували повністю, а слабкість у нижніх кінцівках регресує, пацієнтка тепер має можливість самостійно пересуватись.

Автор: Наталя Кошай

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook