Новини
Екологія

Річку у Хмельницькому лікують водоростями

Четвертий рік поспіль у Південний Буг вселяють хлорелу, аби очистити її та наситити киснем. Корисні водорості також слугують кормом для риб. А досвід Хмельницького переймають в інших містах України.

Протягом чотирьох років в управлінні з питань екології та контролю за благоустроєм міста Хмельницького напрацьовували систему, яка влітку та восени дає можливість забезпечити якість води у Південному Бузі. Це, своєю чергою, дає змогу пройти без збоїв пляжний сезон, не припиняючи його.

Хлорелу купують у місті Бар, на Вінниччині. Цього разу 48 кілограмів пасти обійшлися бюджету у майже 50 тисяч гривень. За словами фахівців, така кількість водоростей здатна очистити Південний Буг у межах міста.

Корисна водорость також слугує кормом для риби. За словами рибалок, вихід риби за рахунок споживання хлорели збільшується на 15 відсотків.

Досвід очищення водойм з допомогою хлорели у Хмельницького переймають інші міста. До прикладу, минулого року до управління з питань екології з цього питання зверталися з Тернополя. Отримавши докладні інструкції, спробували так само підживити річку і залишилися задоволені результатом, каже начальник управління Олександр Луков. Просять про консультацію та використовують досвід обласного центру також орендарі ставків з Хмельниччини.

Наступного року у Хмельницькому планують за допомогою хлорели очистити не лише Південний Буг, а й інші водойми.

Відео: МТРК Місто

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook