Новини
Суспільство

Для третини малюків Хмельниччини немає місць у дитячих садочках

Проблема з вільними місцями в закладах дошкільної освіти існувала на Поділлі впродовж усіх років незалежності. В окремі роки батьки лише третини дітей могли їх влаштувати в дитячі садки. Наразі навпаки: для третини місць не вистачає.

Наприкінці минулого століття проблема влаштування малюка в садочок-ясла постала вкрай гостро. Скажімо, в 1995-99 роках заклади дошкільної освіти охоплювали лише 39-44% дітлахів.

З настання двохтисячних ситуація розпочала покращуватися. До прикладу, позначку в п’ятдесят відсотків вдалося перетнути в 2002 році. Надалі частка малечі, що мала можливість виховуватися в колективі, невпинно зростала. Так, у 2010-му вона становила 61%, у 2015-му – 65%, в 2020-му – 72%. За попередніми даними, за минулий рік ця цифра опустилася до 68%.

Мабуть, це пов’язано зі скороченням мережі дошкільних закладів краю. Протягом останньої чверті століття їхня кількість постійно коливалася. Наприклад, у 1995-му садочків-ясел нарахували 767; через десять років – 806; ще за десять – 784. Піку кількість закладів сягнула у 2013-му, коли двері для дітлахів відкрили 832 установи, а мінімум спостерігався саме торік – 710.

Адміністративне зменшення чисельності садочків-ясел чверть століття тому навіть можна пояснити. Не зважаючи на те, що вони охоплювали менше половини подільських малюків, батьки не поспішали віддавати своє чадо до рук виховательки. Так, у 1995-му в садочках було 52,6 тисячі місць, а відвідували їх лише 46,5 тисячі дітей.

Ця тенденція спостерігалася до початку нового століття, коли заклади почали «переповнюватися». До прикладу, в 2001-му місць було 34 тисячі, а відвідували садочки 34,1 тисячі малюків. Надалі ситуація ускладнювалася: в 2010-му відповідно 37,2 та 42,3 тисячі, «переповнення» – на понад п’ять тисяч.

Торік на Поділлі між вільними місцями та дітлахами встановився майже повний паритет. Вільних місць нараховувалося 40,3 тисячі, а малечі, яка їх відвідувала, 40,4 тисячі, поінформували в Головному управлінні статистики у Хмельницькій області.

Читайте також: Ще три чергові дитячі садочки запрацюють у Хмельницькому

Стокове зображення від Depositphotos

Автор: Костянтин Зварич

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook