Новини
Бізнес

Експорт зернових з Хмельниччини зменшився на 20 відсотків

Товарний експорт Поділля у січні-квітні становив 265,5 мільйона доларів, що на 4,9% менше, ніж за чотири місяці минулого року. Імпорт знизився на 20,7% до 148,7 мільйона доларів. Позитивне сальдо склало 116,8 мільйона. Коефіцієнт покриття експортом імпорту становив 1,79 (у торішньому січні-квітні лише 1,49).

Під час війни статистичні дані щодо країн-партнерів у експорті, на жаль, не оприлюднюються (до речі, взагалі вся статистична інформація в нинішній скрутний час суттєво обмежена), тому можемо проаналізувати лише товарну структуру поставок бізнесом Хмельниччини.

Продукти рослинного походження становили майже половину експорту Поділля – 46,4% від загального обсягу: вивезено товарів на 123,2 мільйона, що на 19,1% менше, ніж у минулорічному відповідному періоді. Причому саме у квітні вивезли продукції рослинництва лише на чотири мільйони.

Як бачимо, збройна агресія Росії вже дається взнаки. Особливо – блокування портів, через які здійснюється вивезення зерна. Якщо торік у січні-квітні зростання експорту зернових культур становило приблизно третину, то цьогоріч маємо суттєве падіння – на 19,8%. Всього зерна вивезено на 112,2 мільйона або 42,3% від загального експорту товарів краю. За квітень вивезено зерна лише на 2,4 мільйона.

Також суттєвою статтею подільських товарів, що закуповували за кордоном, цьогоріч були машини, обладнання та механізми; електротехнічне обладнання. Продано на 26 мільйонів, що на 5,4% більше, ніж у торішньому січні-квітні.

Значно зросла в експорті частка товарів з групи алкогольні та безалкогольні напої та оцет: вона сягнула 5,4% або 14,5 мільйона. Зростання у порівнянні з січнем-квітнем минулого року – 4381,6%. Якщо сказати простішою мовою, то експорт цієї групи зріс у 43,8 раза.

Зовнішньоторговельні операції проводились із партнерами з 99 країн світу (торік – понад сто), повідомили в Головному управлінні статистики у Хмельницькій області.

Стокове зображення від Depositphotos

Автор: Костянтин Зварич

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook