Новини
Інфраструктура

У Хмельницькому запровадять єдиний стандарт для зупинок громадського транспорту

Проєкт рішення “Про затвердження архітектурних типів зовнішнього вигляду та вимог до облаштування зупинок громадського транспорту у м. Хмельницькому” опублікували на сайті міської ради. Хмельничани вже встигли обговорити документ та дійшли висновку, що на таких зупинках транспорту доведеться чекати довше, ніж раніше.

Рішення збираються ухвалити на найближчому засіданні виконавчого комітету. Стосуватимуться нові вимоги як площі, так і зовнішнього вигляду зупинок. Наразі у Хмельницькому є понад 200 різних павільйонів очікування, встановлених як комунальними, так і державні та приватними установами.

До проєкту рішення додано два додатки, де перераховані всі вимоги до зупинок громадського транспорту: як з встановленням торговельного павільйону/тимчасової споруди для здійснення підприємницької діяльності, так і без нього. Всього у переліку – 16 пунктів. Відрізняються додатки лише в частині площі:

  • загальна площа зупинки без торговельного павільйону – 15-25 квадратних метрів (в залежності від пасажиропотоку та кількості транспорту)
  • загальна площа зупинки з торговельним павільйоном – 40-60 квадратних метрів (де 15-25 квадратних метрів має займати сама зупинка, 25-35 квадратних метрів – торговельна точка).

Серед інших вимог до зупинок, зокрема, – наявність паралельної смуги з тактильною плиткою; забезпечення освітлення; наявність таблички з назвою зупинки, відокремленим місцем для змінної інформації про маршрути та напрямки руху транспортних засобів, розкладів руху, а також іншої інформації (службові та тимчасові оголошення); встановлення точки доступу мережі Wi-Fi.

Також зазначається, що зупинки зі значним пасажиропотоком мають бути оснащені електронним табло, з якого пасажири зможуть дізнатися час прибуття громадського транспорту. Щоправда, останнім часом такі табло у на зупинках у Хмельницькому часто відключені – через проблеми з пальним не всім водіям маршруток вдається дотримуватися графіку руху, оскільки час від часу транспорт з’їжджає з маршруту, аби заправитися. Відтак, те, що показує табло, не відповідає дійсності.

Зважаючи на те, що у Хмельницькому достатньо любителів шкодити майно громади, зокрема, влаштовувати дискотеки на даху зупинки, як це було свого часу в центрі міста, у вимогах зазначили, що всі елементи обладнання мають бути вандалостійкими.

Також зазначено, що реклама, розміщена на зупинках, не має заважати пасажирам бачити транспорт, що наближається.

Врахували у вимогах і зручність місць для сидіння для пасажирів, адже щодо декількох нових зупинок, які встановили у Хмельницькому, були нарікання з боку хмельничан щодо надто малих лавок. Тож тепер всі нові зупинки повинні мати не одиноке сидіння, а лавку на всю довжину павільйону.

Також біля кожної зупинки мають бути урни для сміття. Їх також мають встановлювати в залежності від насиченості руху громадського транспорту: якщо він курсує з частотою не більше 30 одиниць на годину – урна має бути одна, якщо більше – дві. Визначено також об’єм урн – 40 літрів кожна. Звісно, вони мають бути встановлені так, аби не заважати пасажирам здійснювати посадку та висадку з транспорту.

З повним переліком вимог до зупинок можна ознайомитися за посиланням.

Фактично ми це робимо для того, аби всі зупинки, які будуть надалі встановлюватися в місті, мали один архетип і виглядали однаково, – прокоментував заступник Хмельницького міського голови Микола Ваврищук.

Також він додав, що дозволи на розміщення зупинок з торговельними павільйонами теж будуть для всіх однакові.

Не розміщуватимуть зупинки з торговельними павільйонами у центральній частині міста.

Коментуючи новину у соцмережах, частина хмельничан вважає такий підхід правильним, проте – “не на часі, бо війна”. Хоча йдеться, власне, про вимоги до зупинок, а не про їхнє оновлення “тут і зараз”. Крім того, швидше за все, зупинки із торговельними павільйонами, швидше за все встановлюватимуть підприємці власним коштом, а не коштом бюджету. Попри це, хмельничани пишуть таке:

Та ти щооооо ? Замість допомоги військовим, ми будемо робити собі солодке життя!!! Це ж не у нас падають бомби, зриваються ракети !!! Ми ж не воюємо ??? Нам дуже потрібно єврозупинки !!! Хмельницький вже в ЄС ?????

Давно треба було такі вимоги затвердити. Але фінансувати зараз щось не на часі.

Ну, да, хлопці воювати не мають чим, а нам вкрай потрібні круті зупинки. Може краще на ті мільйони закупити зброю, тепловізори, турнікети, які потрібні завжди, а не зупинки.

Облаштування звісно справа гарна та корисна. Лиш от що робити з рухом транспорту якого очікуєш нескінченно на зупинках. Проблема міста не лише в зупинках, неприпустимо щоб настільки дивовижне розвинене європейське місто та з таким паскудним рухом транспорту, чекаєш його вічність на тих зупинках!!!!! Ось з цим також треба б щось зробити ! Чи ви наперед дбаєте про населення, щоб цей нескінченний час в очікуванні транспорту на зупинках був комфортніший?

Крім того, висловилися хмельничани і про наболіле.

А наявність транспорту передбачена?

Всі пункти свідчать про те, що транспорту доведеться чекати від години і більше

Розкладу руху не буде, ясно.

І щоб на розкладі писало коли тролейбус їде в депо,а не по маршруту, а то стоїш чекаєш по пів години, а він підходить з табличкою в “депо “

Потрібні ще відеокамери, бо наше бидло розмалює маркерами, роздряпає ножиками, і навіть не знатимете, хто це зробив.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook