Новини
Бізнес

Фрукти на Хмельниччині подорожчали в півтора раза з початку року

Інфляція на Поділлі в травні становила 2,3%; а загалом з початку року ціни в області зросли на 12,1%. Причому в останній місяць весни інфляція була нижчою, ніж у березні та квітні: відповідно 3,1% та 3,6%.

Продукти з початку року загалом стали дорожчими на 16,1%, а за травень – на 2,6%. Найбільше за місяць подорожчали продукти перероблення зернових та рис – на 20,9% та 11,1% відповідно. Дещо підвищились ціни на свинину, фрукти, кондитерські вироби з цукру та борошна, овочі, рибу та продукти з риби, масло, маргарин, безалкогольні напої.

Якщо ж порівнювати з початком року, то городина стала дорожчою на 70,8%, садовина – на 48,1%. Причому, зауважмо, що наразі розпочався сезон, а в торішньому грудні ми доїдали минулорічні запаси.

Варто додати, що в травні також відбулось зниження цін: на яйця, молоко, м’ясо птиці, макаронні вироби. Причому яйця загалом з початку року впали у вартості майже вдвічі.

Ціни на алкогольні напої та тютюнові вироби зросли на 1,6%, у тому числі на алкогольні напої – на 2,8%, тютюнові вироби – на 0,3%. Одяг та взуття подешевшали на 0,7%.

Деяке зростання цін (тарифів) на житло, воду, електроенергію, газ та інші види палива на 0,4% зумовлено підвищенням цін на утримання та ремонт житла, його оренду – на 1,7% та 1,2% відповідно.

Ціни на транспорт зросли на 8,4% в основному коштом подорожчання палива та мастил на 20,1%. Крім того, на 3,9% підвищились ціни за проїзд в автодорожньому пасажирському транспорті. Водночас послуги залізничного пасажирського транспорту стали дешевшими на 2,8%.

Зниження цін у сфері охорони здоров’я на 0,4% спричинено здешевленням фармацевтичної продукції на 1,3%, поінформували в Головному управлінні статистики у Хмельницькій області.

Стокове зображення від Depositphotos

Автор: Костянтин Зварич

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook